Преживяхме пандемията от COVID, но имаме руска война в Украйна

...
Преживяхме пандемията от COVID, но имаме руска война в Украйна
Коментари Харесай

Джеф Готлиб: Най-острият макроикономически проблем сега е инфлацията

Преживяхме пандемията от Коронавирус, само че имаме съветска война в Украйна и напрежение в Китай. Финансова система въз основата на ниски лихви и бизнес тактиката се въртеше върху тези ниски лихви. Имаме промени в Югоизточна Азия и цените на силата бяха на база на изкопаемите горива от Русия. Има значими последици както за тези, които вземат решения в политиката, по този начин и за частния бранш. Това са въпроси, които стоят пред нас като хора, вземащи политически решения. Обсъждането на проблемите не е задоволително, те би трябвало да бъдат решени, съобщи Джеф Готлиб, старши районен представител на Международния валутен фонд (МВФ) за Централна, Източна и Югоизточна Европа, представен от БГНЕС.

" Най-острият макроикономически проблем в този момент е инфлацията ", акцентира Джеф Готлиб, само че добави, че шоковете се възстановяват, а във връзка с веригите на доставки нещата също се уталожват.

Той означи, че стягането на коланите е доста по огромно, в сравнение с при огромната финансова рецесия. " Имаме понижение на заемите поради инфлацията, закъснение на икономическия напредък и стягането на паричната политика закова упованията във връзка с инфлацията ", добави старши районният представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Готлиб уточни, че като приказваме за някои от рисковете, по-голямата част от световната стопанска система стои устойчиво и се откриват работни места, като посочи, че безработицата в Америка не е огромна.

Той разяснява, че прогнозите за световната и европейската стопанска система са лихвите да стоят високи за по-дълго време, като добави, че няма стягане на фискалната политика през 2023 година, само че през 2024 година има малко стягане.

" Безработицата ще се усилва, само че умерено ", сподели още Готлиб.

Той акцентира, че когато става въпрос за таргети на инфлацията, в множеството банки, в които няма закрепен продан, таргетите не са толкоз високи. Готлиб означи, че тук има много неустановеност и изясни, МВФ има най-малките прогнози за средносрочен напредък от десетилетия.

Старши районният представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа обърна внимание, че има понижение на популацията и геоикономическа фрагментация. " По-трудни за решение стават проблемите с демографията и със зеления преход ", заяви той.

Готлиб обърна внимание на опасности, като разясни, че е допустимо прогнози да са прекомерно песимистични – да вземем за пример, войната може да завърши, обстановката сред Съединени американски щати и Китай, в случай че се реши, ще има доста бързи позитивни резултати, и прочие Все отново той добави, че заплатите са по-костеливи, в сравнение с цените, и в този развой доста дребна е позитивната разлика и има доста стегнати пазари на труда, като посочи, че няма да е изненадващо в случай че в тази обстановка се усилват цените.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР