Преизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като основен

...
Преизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като основен
Коментари Харесай

Екрем Имамоглу - основният претендент за креслото на Ердоган

Преизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се обрисува като главен кандидат за властта на Реджеп Тайип Ердоган, откакто се пребори с Партията на справедливостта и развиването (ПСР) - политическата мощ на турския президент на локалните избори от 31 март 2024 година

След като завоюва удобна победа и резервира поста си на кметските избори, 53-годишният Имамоглу е обсъждан от доста анализатори като евентуален предстоящ президент.

Той има доста общи черти с Ердоган: и двамата са управлявали Истанбул, имат фамилни корени в източната част на Черноморския район и политическата им кариера е била възпрепятствана от турските съдилища. В младежките си години и двамата са били запалени футболисти. И двамата мъже имат мощна дарба да се харесат на гласоподавателите, само че се разминават, когато става въпрос за тяхната политика. Самият Имамоглу, привлекателен някогашен предприемач, женен с три деца, е казвал: " Идеите ни значително са противоположни. "

Ердоган влезе в политиката с ислямистка партия и откакто пое ръководството през 2002 година, преобрази светската страна. За разлика от него Имамоглу е от твърдо светската Републиканска национална партия (РНП), към която се причислява през 2008 година, а през 2014 година става кмет на истанбулския регион Бейликдюз. Успехът на Имамоглу се дължи на способността му да разшири апела на социалдемократическата РНП, с цел да притегли по-консервативни гласоподаватели.

Той потвърди това през 2019 година, като нанесе най-голямото проваляне на партията на Ердоган ПСР от две десетилетия насам и победи нейния претендент не един път, а два пъти. Съдът анулира успеха му през март същата година, единствено с цел да може той да завоюва с по-голяма разлика на повторните избори през юни.

Кметът на Истанбул си построи медиен облик и организира огромни акции в обществените мрежи, които по едно и също време покачиха известността му и лазиха по нервите на доста гласоподаватели. Междувременно държавните медии се пробваха да го показват в отрицателна светлина. През януари 2022 година проправителствените медии бяха залети със фотоси от камери за наблюдаване, на които той вечеря с английския дипломат в рибен ресторант, до момента в който Истанбул се бори със снежна стихия. Снимките способстваха за представянето на кмета от страна на държавното управление като недостижим и подкрепян от Запада. Проблемите му се усложниха от обстоятелството, че Ердоган си приписваше заслугите за доста от значимите планове, които модернизираха Истанбул през последните години.

Правни борби и среща с кюфтета

Самият Имамоглу се сблъсква със правосъдни проблеми. След успеха му през 2019 година арбитър го осъди на две години и половина затвор, като му наложи политическа възбрана за засегнатост на държавни чиновници. Апелативният съд към момента не се е произнесъл по делото. Присъдата повтори опита на Ердоган, който през 1999 година беше вкаран за малко в пандиза за декламиране на стихотворение, което съдът дефинира като подбудителство към религиозна ненавист. Миналата година различен съд стартира дело против Имамоглу по обвиняване в манипулиране на търгове, за което се планува присъда от три до седем години. Критиците на Ердоган считат, че делата са опит да му се попречи политически. Ердоган и неговата ПСР отхвърлят това. Въпреки основаните от страна на Анкара спънки, които разказва Имамоглу, той съобщи, че администрацията му е осигурила услуги и развиване в Истанбул - град с 16 млн. поданици, който е мотор на турската стопанска система.

Мегаполисът е на един свят разстояние от черноморската провинция Трабзон, където е роден през 1970 година и прекарва щастливото си детство измежду " буйната зелена природа, бурното море и каменните улици ". Той учи в Истанбулския университет и приключва бизнес администрация през 1994 година - годината, в която Ердоган става кмет - преди да стартира работа в строителния бизнес на фамилията си. Любовта му към футбола го подтиква да стане админ в тима на родния си град Трабзон. Наскоро Имамоглу си спомни за светската конюнктура, в която за първи път се пресичат пътищата му с Ердоган. В средата на 90-те години на предишния век, откакто Ердоган станал кмет, той посетил ресторанта за кюфтета, който младият Имамоглу стопанисвал в истанбулския квартал Гюнгьорен. " Той яде кюфтета в моя ресторант. Не му взех парите. Той няма да заплати тази сметка, до момента в който е жив. " - споделя Имамоглу.

Много анализатори в този момент предвиждат по-нататъшен триумф за Екрем Имамоглу. " Ако тези избори не бъдат анулирани заради възражения по някакъв метод, той ще стане президент през 2028 година ", предвижда Озер Сенкар, началник на социологическата организация Metropoll. /БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР