Прехвърлянето на нелегални мигранти през Беларус и Полша към Германия

...
Прехвърлянето на нелегални мигранти през Беларус и Полша към Германия
Коментари Харесай

Така става прехвърлянето на мигранти през Беларус за Германия |

Прехвърлянето на незаконни мигранти през Беларус и Полша към Германия не стопира: дотук по този маршрут в Германия към този момент са пристигнали над 6 000 души. Как действа схемата и какво прави Берлин, с цел да запуши този канал?

„ Броят на откритите извършители на германско-полската граница остава висок ", споделя за Дъждовни води Стив Алтер от немското външно министерство. Става дума най-много за бежанци от Ирак, Иран, Сирия, Афганистан и Пакистан, които стигат до Германия от Беларус през Полша.

По данни на Федералната работа за миграцията и бежанците (BAMF), от началото на годината по този маршрут в Германия са пристигнали над 6000 претенденти за леговище, като максимален брой - 5500 - са пристигнали от началото на август до момента.

Паспортите им са с беларуски гранични печати

Всички хванати или непринудено предали се са с паспорти с беларуски гранични печати, откриват немските служители на реда. Поради което е безспорно, че за идването си в Европейски Съюз тези хора са се възползвали точно от „ беларуския пренос ", който - както считат в Берлин - е открит и съществува освен със знанието, само че и с дейната поддръжка на режима в Минск.

Според Дъблинския правилник, мигрантите кардинално би трябвало да подават искане за леговище в тази страна, в която за първи път са минали границата на Европейски Съюз. Но множеството избират да не се записват в Полша, поставят старания да изминат 700-те км от източната до западната ѝ граница неусетно и без да оставят отпечатъци от пръстите си в дактилоскопската база данни на Европейски Съюз. Много от бежанците съумяват да осъществят тези свои планове, заради което броят на тези, които Германия има съображение да върне на Полша, не е огромен.

От Минск до полската граница

В резултат от разпитите на незаконни мигранти немските граничари към този момент са много наясно по какъв начин тъкмо действа „ беларуският пренос ". Бежанците идват в Беларус по въздуха, откакто са превели по депозитна сметка на някоя туристическа организация в страната, от която потеглят, сред 4 и 12 хиляди $ за 30-дневна виза.

След идването в Минск водят „ екскурзианта ", според от закупения от него пакет услуги, или в хотел, или в помещение за изчакване. Когато се събере група, качват хората в рейс и ги откарват до западната граница. Някои бежанци даже разказали на немски служители на реда, че беларуските граничари са им помагали да минат на полска страна - разрязвали дупки в телената ограда или благодарение на дронове им намирали места за безвреден преход.

С публичен превоз от Полша до Германия

Вече на полска територия бежанците, посредством геолокацията на своя смарт телефон, дефинират местоположението на индивида, който ще ги преведе по-нататък на запад. Това затруднява работата на полските граничари, защото бежанците не водят телефонни диалози, които биха могли да бъдат подслушани.

В Полша транспортът по предписание се реализира с дребен товарен фургон от вида на Fiat Ducato, в който се събират по 30-40 души. Фургонът се ескортира от лек автомобил, който пътува няколко километра пред него с разследваща цел. И в случай че се натъкне на инспекция на пътя, маршрутът се трансформира.

Случва се и каналджии да бъдат хванати. Сравнително огромен брой - 14 души - бяха арестувани на 22 октомври по съмнение за подкрепяне на трафиканти на хора. Сред арестуваните има и двама германци, останалите са жители на Полша, Сирия, Италия, Румъния, Иран, Грузия и Узбекистан.

Последният стадий - през полско-германската граница - се преодолява по разнообразни способи: или със същия фургон, пешком, с такси или с публичен превоз - да вземем за пример с рейс N983, който пътува от Слубице в Полша до Франкфурт на Одер в Германия. Вече на немска територия бежанците си вършат селфи като доказателство, че са пристигнали наред и едвам по-късно уредникът на „ пътуването " си получава парите. Всичко е тъкмо, машинация няма.

Какво може да направи Берлин?

За да спре мигрантския поток към Германия от Беларус, немското държавно управление води договаряния и с самолетните компании, които реализират полети до Минск, и с страните, от които бежанците потеглят. С Ирак, да вземем за пример, към този момент е реализирана договореност за преустановяване на директните полети до Беларус. Но пък за сметка на това, както показва представителят на немското външно министерство Кристофер Бургер, са се нараснали полетите към Минск от Дамаск, Бейрут и Аман през Истанбул и Обединените арабски емирства.

На договарянията с тези страни явно става дума и за солидната финансова помощ, която им оказва Германия в границите на стратегиите за развиване. Именно опасността за преустановяване на този финансов източник е предиздвикала управляващите в Ирак да одобряват немските условия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР