Преходът към чиплети стана основен за успеха на настолните Ryzen

...
Преходът към чиплети стана основен за успеха на настолните Ryzen
Коментари Харесай

AMD обясни защо не използва чиплети в мобилните APU – всичко е въпрос на енергийна ефективност

Преходът към чиплети стана главен за триумфа на настолните Ryzen процесори. Въпреки това, AMD към момента мисли по какъв начин да внедри чиплет архитектурата в мобилния сегмент на своите процесори. Корпоративният вицепрезидент на AMD, Дейвид Макафи (David McAfee), оглавяващ бизнеса на компанията в потребителската част, приказва за това в диалог с южнокорейската преса.

AMD смята, че преходът към чиплет дизайн в мобилния сегмент несъмнено ще се отрази отрицателно върху енергийната успеваемост на процесорите. В категорията на ултракомпактните и леки ноутбуци, нормално се употребяват процесори с номинален диапазон на TDP от 15 до 30 W. Тук, AMD разчита напълно на чиповете с едносъставен дизайн на кристала. И това не наподобява да се промени скоро.

Вицепрезидентът на AMD, Дейвид Макафи, беше запитан в скорошно изявление за какво компанията, която реализира триумф в чиплет-дизайна за настолните процесори, не обмисля потреблението им в мобилния сегмент.

„ Когато създаваме нови артикули както за настолния, по този начин и за мобилния сегмент, ние преглеждаме монолитните и чиплет-структури. При преносимите компютри обаче преходът към чиплетна архитектура е съпроводен от компликации, свързани с енергийната успеваемост. При внедряването на чиплети, би трябвало да се вършат жертви във връзка с потреблението на сила. Следователно, времето за прекосяване към чиплети [в мобилния сегмент] ще пристигна, когато има смисъл да се одобри дълбочината на този компромис. Междувременно, като вземем поради всички фактори, виждаме, че монолитната конструкция на процесорите е по-енергоефективна от структурата на чиплетите. Ако това в бъдеще се промени, тогава можем да обмислим опцията за потребление на чиплети в мобилния сегмент “ — отговори Макафи.

Трябва да се добави, че отговорът на Макафи се отнася извънредно за мобилните процесори на AMD или по този начин наречените APU. Нека напомним, че мобилните чипове Ryzen 7000 включват серия от процесори Dragon Range, които употребяват чиплетна архитектура, защото всъщност те съставляват десктопните Ryzen 7000, само че в мобилна BGA-опаковка. Макафи приказва и за енергоефективните процесори, като серията Phoenix, която към момента употребява едносъставен дизайн на кристала.

Използването на чиплет дизайн за мобилните APU има своите преимущества и дефекти. Intel от известно време опитва с чиплети и ще пусне през декември първите потребителски мобилни процесори Meteor Lake с чиплетна архитектура. Тези процесори се състоят от четири чиплета: GPU, SoC, CPU и IO. Освен това, всичко се създава посредством разнообразни механически процеси. Един от отличителните аспекти на метода на Intel към структурата на чиплетите на процесорите е опцията, в случай че е належащо, да се заменят или мащабират избрани чиплети по време на тяхното произвеждане, което разрешава да вземем за пример потреблението на по-голям или по-малък CPU или GPU чиплет, според от съответните условия или благоприятни условия на основаната на него бъдеща система.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР