Преговорите за заплата не са приятно преживяване. Ако обаче решите

...
Преговорите за заплата не са приятно преживяване. Ако обаче решите
Коментари Харесай

Тайната формула на преговорите за по-висока заплата

Преговорите за заплата не са прелестно прекарване. Ако обаче решите да ги пренебрегнете, рискувате да получите възнаграждение, което не дава отговор на цената, която носите на компанията.

Прочуване Robert Half в Съединени американски щати измежду мениджъри, отговарящи за назначението на нови чиновници, открива, че 36% са по-склонни (50% демонстрират същата готовност) да договарят за заплащането на новите чиновници, в сравнение с са били през предходната година. Според създателите на Get Hired Мелани Фелдман и Ана Шулигер ключът към сполучливите договаряния за заплата е в изваждането на страстта от уравнението.

„ Много претенденти считат, че нямат право да водят сходни договаряния, изключително на фона на събитията от последната година. Те може да мислят, че компанията няма опция да им предложи повече или пък, че би трябвало да са признателни за всяка оферта. Важно е да разберете, че заслужавате заслужено обезщетение и че имате право да преговаряте. “, споделя Шулингер.

Преговорите за заплата би трябвало да включват разбор както на персонални, по този начин и на външни фактори за неповторимата обстановка и роя в която се намирате. Оптималният резултат включва зависи от постигането на баланс сред тези фактори. Фелдман и Шулигер оферират четири стъпки, които ще ви оказват помощ да си гарантирате по-добро възнаграждение.

Разграчете нещата, от които се нуждаете, от тези, които е хубаво да имате

Отделете време, с цел да какви са потребностите ви и да ги разделите от нещата, които бихте желали да имате. Иначе казано, може да имате потребност от съответно възнаграждение, с цел да покривате вашия наем, здравните си сметки или разноските си за обучение. Новата кола може да е нещо, което желаете да си купите, само че не и нещо, от което се нуждаете. Нуждите на хората са строго самостоятелни и някои от нещата, които попадат в категорията „ хубаво да имам “ при някои хора може да са нужда за други. Тук несъмнено попадат и изискванията, които предлага едно работно място.

„ На масата за договаряния може да са бонусите, платената отпуска, акции в компанията или опция за работа от у дома. Качеството на живота не зависи само от заплащането. Разберете какви са разновидностите пред вас и пробвайте да се поставите в най-хубава позиция “, споделя Шулигер.

Изследвайте пазара

Прочуете какви са междинните заплати за позициите, за които кандидатствате в съответния регион, както и какъв отражение върху заплащането може да има вашият в промишлеността.

„ Хората постоянно губят мотивация като чуят, че някой различен чиновник, който има подобен опит, печели повече пари. Не попадайте в този капан. Емоциите не оказват помощ. Подобрете позицията си посредством изследване “, споделя Фелдман, като прибавя, че към този момент има доста уеб сайтове, които дават обилие от данни за заплащането, което човек може да чака във всяка сфера на работа и район на света.

„ Придаването на стойност на вашата работа е мъчно, тъй като изисква изследване. След като обаче извършите тази стъпка вие получавате по-голяма убеденост в себе си и увеличавате възможностите си да договорите заплащането, което заслужавате “, прибавя тя.

Преценете каква е вашата BATNA

BATNA е акроним от британското best alternative to negotiated agreement, което безусловно преведено значи „ най-хубавата опция на контрактувано съглашение “ (НАДС). BATNA съставлява метод към договаряния, създаден в университета Харвард от Роджър Фишер и Уилиям Ури и разказан в книгата им „ Пътят към да: Преговори за съглашение без да се предаваме “. Тя е най-изгодното различно държание, което една страна в договаряния може да предприеме, в случай че тези договаряния се провалят и не може да се реализира съглашение.

Фелдман И Шулигер употребяват тази концепция, с цел да основат формула, която демонстрира какви дейности може да предприемете, когато преговаряте за заплата. За задачата човек би трябвало да си зададе четири въпроса, които дават една или нула точки, общият общ брой на които е обвързван с несъмнено деяние. Въпросите са:

Имате ли друга оферта за работа? Да – 1 точка, Не – 0 точки

Имате ли работа сега? Да – 1 точка, Не – 0 точки

Можете ли да си позволите да изчакате за новата работа? Да – 1 точка, Не – 0 точки

Първият ви избор ли е позицията, за която кандидатствате? Да – 0 точки, Не – 1 точка

Ако BATNA резултатът ви е нула, то нямате огромен избор, с изключение на да приемете работата, споделя Фелдман и Шулингер. Преговорите тук зависят напълно от прочуването на пазара, което сте, или не сте създали авансово.

Ако резултатът е 1 тока, то имате лимитирана опция за договаряния. Те ще зависят от това какъв брой време може да си позволите да бъдете в актуалната обстановка или какъв брой близка е офертата до цената, която мислите, че носите на бизнеса.

Ако резултатът ви е 2 точки, имате положителни карти за договаряния. Може сега да сте на работа или да разполагате с други предложения, което значи, че сте търсени на пазара. Преговорите евентуално ще стартират от близо до междинното за пазара равнище за възнаграждение, като имате късмет да си договорите даже по-високо такова.

Ако имате 3 или 4 точки, то вие сте в доста мощна позиция при воденето на договаряния. Тук попадат хора, които са извънредно търсени на пазара. Ако имате и сериозен опит може елементарно да си гарантирате мечтаното възнаграждение.

Задайте диапазон

Последната стъпка е да си зададете диапазон на възнаграждение, който да разграничите на разнообразни категории – потеглям си от договарянията, дава отговор на цената, амбициозна цел и оптималната. В първата категория е долната границата на възнаграждение, под която никога не бихте приели да работите. Втората категория е междинната стойност за позицията. Третата категория е над междинната, а в четвъртата влиза оптималното възнаграждение, което човек може да получи за тази роля.

Използвайте този диапазон, с цел да договорите заплащането, което желаете. „ Ние обичаме диапазоните, защото те оказват помощ на претендентите да поддържат диалога, те им дават пространство за договаряния “, споделя Фелдман.

...................

Стефани Воза за

Редактор: Георги Георгиев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР