Преговорите за търговско споразумение между Европейския съюз и Австралия се

...
Преговорите за търговско споразумение между Европейския съюз и Австралия се
Коментари Харесай

Преговорите за търговско споразумение между ЕС и Австралия се провалиха

Преговорите за комерсиално съглашение сред Европейския съюз и Австралия се провалиха макар оптимистичните прогнози. И двете страни си размениха обвинявания за неуспеха. От 2018 година насам в хода на мъчителните полемики бяха обсъждани всевъзможни въпроси - от химикали до козметика, само че те нееднократно се проваляха във връзка с достъпа до пазара на австралийски селскостопански артикули като говеждо и агнешко месо. През юли двете страни не съумяха да реализират съглашение по време на диалозите в Брюксел, като Австралия съобщи, че не ѝ е бил обезпечен " забележителен " достъп до европейския пазар за нейните селскостопански артикули.

Провалът на договарянията ще бъде огромно отчаяние за Европейски Съюз, който се стреми да прокара амбициозни съглашения за свободна търговия с огромни международни пазари, в това число Индия и латиноамериканските страни от блока Меркосур. Австралийският министър на земеделието Мъри Уат съобщи, че договарящите от Европейски Съюз са отказали да правят отстъпка по време на последния кръг от договаряния, който се организира в границите на срещата на Г-7 в Япония.

Той съобщи, че е малко евентуално договарянията да бъдат обновени " през сегашния мандат на Народното събрание " - което значи, че австралийското държавно управление може да се върне на масата за договаряния едвам след парламентарните избори през 2025 година " Мисля, че ще мине много време, преди което и да е австралийско държавно управление или което и да е управление на Европейски Съюз да успее да контракти договорка. И това е малко тъпо ", добави Уат. Комисарят по търговията на Европейски Съюз Валдис Домбровскис на собствен ред упрекна Австралия, като допусна, че Канбера е отстъпила от предходни задължения. " За страдание нашите австралийски сътрудници не съумяха да се ангажират въз основа на авансово избраните зони за разтоварване ", сподели той.

Домбровскис настоя, че Брюксел е показал на Канбера " свястно от комерсиална позиция предложение за достъп до селскостопанския пазар ". " Европейската комисия остава отворена за продължение на договарянията ", добави той. Говорител на Европейската комисия съобщи, че Австралия е " показала още веднъж претенции в региона на селското стопанство, които не отразяват последните договаряния ".

Австралия желае да отвори експортни пазари за своите селскостопански и минни артикули, с цел да понижи зависимостта си от Китай. В същото време Европа желае по-добър достъп до богатите находища на " сериозни минерали " в Австралия, с цел да понижи зависимостта си от Русия и Китай във връзка с основните съставки на артикули за чиста сила като вятърни турбини и акумулатори за електрически коли. Европейски Съюз е третият по величина търговски сътрудник на Австралия след Китай и Япония до момента в който Австралия е 18-ият по величина търговски сътрудник на Европейски Съюз.

Двете страни спорят за това доколко Европа би трябвало да отвори пазарите си за импорт на агнешко, говеждо и захар от Австралия. Друг проблем за Австралия беше обвързван с географските индикатори на Европейски Съюз за артикули като фета, пармезан и просеко, само че представители на Европейски Съюз обявиха, че са били препоръчани взаимни отстъпки, тъй че австралийските производители да могат да продължат да употребяват изискванията при избрани критерии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР