Преговорите за спасяване на иранската ядрена сделка от 2015 г.

...
Преговорите за спасяване на иранската ядрена сделка от 2015 г.
Коментари Харесай

Иран: Ядрените преговори не са в задънена улица, но зависят от Запада

Преговорите за избавяне на иранската нуклеарна договорка от 2015 година не са в задънена улица, само че основни нерешени въпроси изискват политически решения от Запада. Това съобщи представителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, представен от "Ройтерс ".

Иран към този момент взе своето политическо решение, оставайки в договорката, откакто Вашингтон я изостави през 2018 година, акцентира той.

Непреките договаряния във Виена сред Иран и Съединените щати бяха възобновени предходната седмица след 10-дневна пауза. Делегатите обявиха, че договарянията са постигнали стеснен прогрес, откогато бяха обновени през ноември след 5-месечно спиране.

"Във Виена не сме задънена улица. Преговорите са в ход, както и преди, и се реализира продан сред делегациите ", увери Хатибзаде и добави, че протичащото се сега е продължение на значими и сериозни точки. Той изясни, че въпросът със съглашението зависи от волята на Запада.

Ако Съединените щати и Европа отговорят на Иран през днешния ден - в границите на Съвместния изчерпателен проект за деяние (т.нар. нуклеарна договорка - бел.ред.) - на следващия ден можем да обявим във Виена, че сме постигнали съглашение, разгласи Хатибзаде.

Той заяви това едвам часове, откакто Али Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, предизвести, че напредъкът в договарянията става "все по-труден с всеки минал миг, до момента в който западните страни "се преструват ", че оферират начинания, с цел да избегнат своите задължения ".

Хатибзаде означи и че съглашението за замяна на пандизчии със Съединени американски щати е на дневен ред паралелно с нуклеарните договаряния във Виена. "Изглежда, че Съединени американски щати не са взели решение за това. Може би чакат резултатите от договарянията ", разяснява той.

През последните години Иран арестува десетки жители с двойно поданство, в това число няколко американци, най-вече по обвинявания в шпионаж. Техеран упреква Вашингтон, че държи ирански пандизчии, за които се твърди, че нарушават глобите на Съединени американски щати против Иран.

Правозащитници пък упреквват Иран, че се пробва да употребява арестите, с цел да получи отстъпки от други страни. От своя страна Техеран изрично отхвърля тези обвинявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР