Преговорите за съставяне на правителство са между партиите, а не

...
Преговорите за съставяне на правителство са между партиите, а не
Коментари Харесай

Румен Радев: Очаквам пълно разследване, съвместно с Турция, за стрелбата срещу български граничен полицай 

Преговорите за сформиране на държавно управление са сред партиите, а не сред президента и партиите, съобщи президентът пред публицисти

Очаквам Министерството на външните работи да извика турския дипломат и да изиска пояснение и цялостно следствие, даже взаимно, за стрелбата от територията на Турция, доколкото е известно все още, против български граничен служител на реда. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти. По думите му трагичният случай е невиждан, рисков и неприемлив и аргументите за него би трябвало да бъдат изяснени. „ Трябва да е явен виновникът, да има отмъщение и да бъдат  подхванати нужните ограничения “, уточни президентът.

Президентът напомни, че на последните две съвещания на Европейския съвет е  настоял за ускорение на приемането на България в Шенгенското пространство и за по-голяма взаимност с България, поради това, че страната ни има най-дългата сухопътна външна граница на Европейски Съюз в Югоизточна Европа, където има деен поток от мигранти. „ Крайно време е да забележим така наречен европейска взаимност с повече техническа поддръжка и жива мощ по нашата граница, тъй като натоварваме нашия бюджет и нашите хора – там сме мобилизирали и персонален състав от Българската войска, който има и други съществени задания “, акцентира Румен Радев.

В отговор на въпрос за повдигнатото обвиняване против заместник-командира на авиобаза „ Граф Игнатиево “ по отношение на трагичния случай, при който почина водач през предходната година, президентът уточни, че се надява в своите решения прокуратурата да прави оценка високия риск и комплицираните действия при военната авиация. „ Надявам се решенията, които се вземат, да не доведат до това в бъдеще управлението на Военновъздушните сили да опростява подготовката, с цел да понижи риска “, съобщи президентът. 

„ Крайно време е да се обърне внимание на изискванията за подготовка  и мотивацията на персоналния състав “, акцентира още президентът. Румен Радев изрази удивление, че по време на дебатите в Народно събрание за даване на оръжие на Украйна и за плана за закупуване на изтребители F-16 нито един депутат не е обърнал внимание на тематиката за персоналния състав в Българската войска. „ Отбранителните качества зависят най-много от подготовката на хората, които експлоатират техниката, точно те са носителите на бойните качества “, уточни президентът и даде образец с българските летци, изпратени в Съединени американски щати за подготовка за работа с изтребителите F-16. По думите му летците са извънредно незадоволителни, само че тяхната подготовка би трябвало да продължи всекидневно и откакто се завърнат в България, тъй като неналичието на готови летци ще компрометира целия план за придобиване на F-16.

„ Преговорите за сформиране на държавно управление са сред партиите, а не сред президента и партиите “, съобщи президентът в отговор на въпрос за апели към него да взе участие в договарянията за образуване на кабинет. Той посочи, че следва строго процедурата по Конституция и се надява партиите да правят оценка даденото в допълнение време за градивен разговор. Президентът прикани партиите и да уточнят между тях, ако не се сформира постоянно държавно управление, по кое време да бъдат извършени последващи избори, които по Конституция са два месеца след разформироване на Народното събрание. В отговор на въпрос Румен Радев разгласи още, че конституционната процедура с съвещания при президента продължава на следващия ден с ПГ на „ Възраждане “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР