Преговорите за определяне на приемлив кандидат за председател на Европейската

...
Преговорите за определяне на приемлив кандидат за председател на Европейската
Коментари Харесай

ЕС не можа да избере наследник на Юнкер

Преговорите за установяване на допустим претендент за ръководител на Европейската комисия, се провалиха. За да се намира излаз от обстановката беше призован спешен Европейски съвет на 30 юни. Сред главните проблеми се оказа френският президент Еманюел Макрон, който отхвърля подкрепяната от Ангела Меркел кандидатура на Манфред Вебер, водещия претендент на Европейската национална партия.

Претенденти са още холандецът Франс Тимерманс от групата на социалистите и датчанката Маргрете Вестагер от групата на либералите и центристите. Наследникът, който ще заеме на 1 ноември поста от Жан Клод-Юнкер, би трябвало да получи поддръжката на 21 от 28 европейски водачи и да събере болшинство от най-малко 376 гласа в Екологичен потенциал.

„ Европейският съвет организира задълбочени съвещания по номинациите, само че нито една от кандидатурите не получи болшинство. Постигнахме единодушие, че е належащо решение, което да отразява многообразието в Европейски Съюз. Ще се срещнем още веднъж на 30 юни ”, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

„ Трябва да приемем ситуацията каквото е. Това е резултат от обстоятелството, че към този момент не е задоволително две политически фамилии да реализират единодушие. Нужни са най-малко три, с цел да вземем вярното решение. То би трябвало бъде взето от Европейския съвет и Европейския парламент. Ние вършим предлагането, само че не желаеме да се стигне до рецесия с Народното събрание и то да бъде отхвърлено ”, поясни канцлерът на Германия Ангела Меркел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР