“Преговорите с ЕК за украинската помощ продължават.Всички помощи, по които

...
“Преговорите с ЕК за украинската помощ продължават.Всички помощи, по които
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Преговорите с ЕК за украинската помощ продължават

“Преговорите с Европейска комисия за украинската помощ не престават.Всички помощи, по които са поети задължения в меморандума, досега са изплатени. Единственото, което продължава като развой, са договарянията с Европейската комисия за украинската помощ.Това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев пред БГНЕС.

Преговорите с Европейска комисия за украинската помощ не престават

“На път сме да реализираме единодушие и чакаме писмен отговор от екипа на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски. Единствено след подобен, ние можем да пристъпим към погашение, тъй като в случай че го създадем авансово без позволение, страната ще влезе в наказателна процедура ”, посочи Вътев.

„ Кое би трябвало да създадем – да нарушим разпоредбите и да вкараме страната в наказателна процедура, или да изчакаме по разпоредбите да получим нужното позволение, за което имаме подготвеност незабавно да осъществяваме изплащането? ”

Нормалният свят работи по правила

„ Крайно време е да разберем всички, че естественият свят работи по правила “, сподели земеделският министър.

Европейска комисия поддържа България за помощите за Украйна

Уверението получи земеделският министър Кирил Вътев. Подкрепата пристигна от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски. Тя е по отношение на продължение на помощта за Украйна през 2024 година и увеличение на тавана й.

“Правителството извършва поетите задължения по подписания Меморандум със земеделските производители и животновъди от 20 септември тази година ”, сподели министър Вътев.

В момента таванът на помощта е 250 000 евро за едно земеделско стопанство.

Войчеховски заявява цялостна поддръжка за удължение на използването на държавната помощ. Според него България е измежду страните, които са изплатили най-голям % държавна помощ. Сравнението бе с пакета на директните заплащания.

Вътев запозна еврокомисаря с проблемите на българските аграрни производители и животновъди. По думите му тези, които са постигнали тавана по помощта,  са в тежко положение. Затова се нуждаят от поддръжка.

Според Вътев съществена причина за проблемите на българските фермери е дъмпинговият импорт на украински артикули.

Още вести четете в категория България.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР