Преговорите по новия Колективен трудов договор в отрасъл Здравеопазване ще

...
Преговорите по новия Колективен трудов договор в отрасъл Здравеопазване ще
Коментари Харесай

Финализират до дни новия колективен договор в отрасъл Здравеопазване

Преговорите по новия Колективен трудов контракт в бранш " Здравеопазване " ще бъдат финализирани през идната седмица. В него ще залегне растеж на главните месечни заплати на медицинските експерти, като се планува доста покачване на стартовите хонорари по категории личен състав, оповестиха от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ). 

Това е контрактувано на среща в Министерския съвет на национално представителните синдикални организации - КНСБ и Конфедерацията на труда (КТ) " Подкрепа ", с премиера Кирил Петков и министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова. Срещата, извършена на 1 април, бе в продължение на договарянията по новия отраслов контракт и в нея се включиха и представители на здравните федерации към двата синдиката, напомнят в известието си от КНСБ.

В изискванията на разгорялата се коронавирус пандемия при започване на 2021 година бе преподписан остарелият групов контракт за бранша. След това започнаха договаряния по новия, тъй че в него да залегне растежът на стартовите хонорари, за който Федерацията на синдикатите в здравеопазването-КНСБ упорства от няколко години. 

След извършените многократни диалози с министерството на опазването на здравето, в наличието на премиера, президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов в петък бе реализирано единодушие началните заплати да станат, както следва: 910 лева за санитар, 1500 лева за здравна сестра и 1900 лева за доктор без компетентност. 

За болничните заведения, които ще приложат новия отраслов групов контракт, цената на клиничните пътеки ще бъде увеличена с 25%. 

В Колективния трудов контракт с изключение на начални съществени месечни заплати по категории личен състав се договарят и спомагателни трудови хонорари - за добит трудов стаж и професионален опит, нощен труд, разположение, които са доста по-високи от минималните такива. Финалните параметри на постигнатите договорености ще станат ясни до дни, откакто бъде извършен отраслов съвет през идната седмица.

От страна на медицинските експерти в договарянията и подписването на отрасловия контракт вземат участие структурите на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, допълват от синдиката. Други организации, в това число такива, предизвикали протестни дейности, до момента в който текат договарянията по новия групов трудов контракт, нямат отношение към договарянето на заплатите в опазването на здравето. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР