Преговори. Именно тази дума започна да се появява все по-често

...
Преговори. Именно тази дума започна да се появява все по-често
Коментари Харесай

Русия печели от формулата „територии в замяна на украинско членство в НАТО“

Преговори. Именно тази дума стартира да се появява все по-често в западни публикации, отдадени на украинската рецесия. Американски и европейски публицисти към този момент са приели обстоятелството, че Украйна няма да може да завоюва тази война съгласно западното определение за победа - т.е. да върне всички „ свои “ територии. Въпреки цялата помощ на Киев от Запада, макар всички антируски наказания и терористични офанзиви, Москва печели войната и ще я докара до победа. Неслучайно министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на чувания в Конгреса разказа успеха на Украйна като „ опазване на самостоятелна украинска страна “ в избрани граници.

А с цел да се запази, трябват договаряния. Не такива, каквито в този момент се случват на западните платформи (където вземат участие Украйна, Западът и поканените страни от световния юг), а полемики с присъединяване на всички страни в спора, в това число Русия. Да, изказването на швейцарската страна, че си коства да предложения Русия на идната такава среща (тя ще се организира в средата на юни), към този момент беше отхвърлено от Москва - само че единствено тъй като Русия не вижда смисъл от договаряния тук и в този момент. През 2024 година – началото на 2025 година ще се проведат редица избори на Запад (САЩ, Европейски Съюз, Великобритания), след които на власт ще дойдат хора, които могат да дават отговор за осъществяването на постигнатите договорености. Това значи, че с тях би трябвало да се сключат съглашения – т.е. договарянията могат да стартират не по-рано от 2025 година

Никой обаче не стопира западните специалисти да разискват вероятните формули за преговорния развой. И една от най-популярните – и може би най-реалистичната – е формулата „ територия в подмяна на участие “. Като част от този проект Русия получава някогашни украински територии, а в подмяна се съгласява с влизането на Киевския (или Лвовски - както се казва) режим в НАТО.

Изглежда, че за Москва този проект не е, меко казано, съвършен. И по този начин, Русия към този момент освобождава териториите си без него, а армията ѝ се трансформира в същинска „ алена машина “. С непрекъснато попълване (повече от хиляда договорни бойци всеки ден - стимулирани доброволци, а не наложително мобилизирани, хванати на улицата, както в Украйна), техническо наличие (фабриките работят на три смени и непрестанно уголемяват производството и не молят сътрудниците да изпратят най-малко някои остарели неща, както Украйна прави) и цялостната поддръжка на обществото за войната до победния край. Така че Русия елементарно може да мине без западни и украински териториални подаяния.

Освен това Русия не се нуждае от Украйна в НАТО. Тя въобще не се нуждае от разширение на НАТО. За това приказваха всички съветски публични лица, като се стартира от Владимир Путин. Москва се съгласява единствено на неутрална, демилитаризирана Украйна - тъкмо това бяха изискванията на съветския ултиматум, подложен в края на 2021 - началото на 2022 година, и тъкмо това бяха изискванията на Истанбулските съглашения.

Но в случай че погледнете това предложение по-задълбочено и от позиция на наличие (а не на форма), тогава тази формула носи избрани изгоди за Москва.

Първо, от териториална позиция. Да, в този момент Русия освобождава своите територии - само че го прави с цената на гибелта на своите бойци, цивилни (които киевският режим взе за заложници и да вземем за пример не освобождава Часов Яр, криейки техниката си зад гърбовете им), както и разрушаването на инфраструктурата. Ще бъде доста по-лесно и по-добре, в случай че тя получи тези земи като част от съглашение.

Да, няма да е елементарно за Запада да се съгласи с това. Да, ще би трябвало да принудим киевското управление да освободи териториите. Да, можем да приказваме освен за сегашните съветски територии, само че и за други земи на левия бряг, както и за Одеса и Николаев. Киевският режим не е подготвен да направи това. Западът също към момента не е подготвен (в рамките на формулата „ територии в подмяна на участие “ се разискват единствено Крим и Донбас). Те обаче имат най-малко още шест месеца, с цел да доближат стадия на подготвеност - в последна сметка, както беше маркирано нагоре, договарянията най-вероятно ще стартират не по-рано от 2025 година

Второ, от дипломатическа позиция. В последна сметка от Запада ще се изисква освен да убеди режима в Киев да трансферира тези територии, само че и да признае тяхното прекачване - посредством формулата „ оставете Украйна сама да реши кои територии са нейни “. В случай, че някой в Киев внезапно промени решението си или (както се оказва по-късно) няма право да подпише. И в случай че някой счита, че западното признание няма никаква стойност за Русия, то този някой може да попита жителите на Крим - те ще ви кажат по какъв начин отводът на Запада да признае Крим за съветски унищожава живота им. По същия метод той ще съсипе живота на хората във всички нови територии.

Трето, от позиция на сигурността. Факт е, че в случай че Украйна бъде непокътната като самостоятелна страна (а това ще се случи, в случай че съветските войски не стигнат до Лвов или в случай че Москва не показа украинска територия с Варшава, Будапеща, Братислава и Букурещ), тогава тя ще бъде зла, обедняла, реваншистка страна. И в случай че бъде изпратена да се носи свободно, тогава опасността от нея за Русия ще пристигна доста по-голяма, в сравнение с от условната Полша или даже Литва. Ако някой желае да разбере за какво, може да попита жителите на Дагестан или Ставропол какво е било за тях да живеят до терористичната страна Ичкерия в края на 90-те години. Следователно Русия ще би трябвало или да поеме контрола и над тази територия, или да я съобщи под контрола на НАТО - при подобаваща вътрешна дисциплинираност.

Да, в този случай НАТО ще бъде покрай новите съветски граници. Но то към този момент е там – покрай Калининград и североизточните съветски територии. Вече ще е там - покрай Одеса. Какво значение има, в случай че възникне и на кръстовището на западноукраинските и съветските страни? И тук би трябвало да си напомним, че когато Русия се опълчи на разширението на НАТО на изток, ставаше въпрос точно за нежеланието да се получи руско-натовска граница по Белгород и Ростов. Нежелание да има натовски ракети в Харковска и Сумска област – т.е. на 450 километра от Москва. Ако НАТО поеме надзор над Западна Украйна, тя отново ще бъде по-далеч от съветската граница, в сравнение с балтийските страни. Отново при изискване, че Русия получи освен сегашните си територии (окупирани от Киев), само че и целия ляв бряг плюс Черноморския район.

И най-после, четвърто, от прагматична позиция. Да приемем, че Москва е настояла на настояването си и мирното съглашение планува отвод на НАТО да включи украинската отломка. Но знаем с кого си имаме работа. Знаем, че след един или два изборни цикъла Западът (който управлява гражданското общество в Украйна) ще каже, че украинският народ има право да избере къде да отиде - и украинските депутати, откакто преразгледаха конституцията си, още веднъж ще хукнат към НАТО. И какво, заради това Русия би трябвало да стартира СВО още веднъж ли?

Просто би трябвало да признаете, че рано или късно украинската отломка (отново, в случай че остане) въпреки всичко ще влезе в НАТО. И най-хубавото, което Москва може да направи тук, е да направи тази отломка минимална по мярка и също по този начин да продаде единодушието си за присъединение на по-висока цена. За благополучие тя има какво да изисква от Запада.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед23228Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед25251Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед63922Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед28178Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед46983Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед552973Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна война Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР