Преговарящите на срещата на върха на ООН за защита на

...
Преговарящите на срещата на върха на ООН за защита на
Коментари Харесай

ООН постигна уникално споразумение за защита на природата

Преговарящите на срещата на върха на Организация на обединените нации за отбрана на природата се приближиха до нова световна договорка през днешния ден, която може да докара до това 30% от сушата и морето да бъдат предпазени до 2030 година, а стотици милиарди долари да бъдат ориентирани към опазването на дивите места и типове по света.
Сусана Мухамад, министър на околната среда на Колумбия
Китай, ръководителят на конференцията COP15 в Монреал, разгласява в неделя сутринта оферти текст, който министрите приветстваха с някои запаси.

" Необходимо е да се извърши още един евентуален кръг от работа, с цел да можем да съгласуваме ресурсите и упоритостите си ", съобщи колумбийският министър на околната среда Сусана Мухамад. " Но съм доста оптимистично настроена, че защото главните цели са приземени и като цяло няма опълчване на тези цели, направихме доста значима стъпка напред ".

Политиците се надяват, че амбициозното съглашение може да подтиква опазването на природата по същия метод, по който интернационалният пакт в Париж през 2015 година оказа помощ за активизиране на напъните за ограничение на въглеродните излъчвания, които затоплят планетата.

Проектът, направен въз основа на последните две седмици от договарянията, дефинира основна финансова цел от 200 милиарда $ годишно за начинания за запазване на природата, въпреки че изисква по-малко от богатите страни, в сравнение с някои разрастващи се страни желаеха.

В него се показва поддръжка за опазването на 30 % от земите и водите до 2030 година - знакова цел, импровизирано известна като " 30 на 30 ", и се предлага възобновяване на 30 % от деградиралите земи.

" Бяхме сюрпризирани, че (текстът) в действителност отразява множеството от нещата, които желаеме да реализираме ", съобщи пред Ройтерс договарящ от европейска страна. По отношение на възобновяване той означи, че в текста е заложена по-амбициозна цел от 30 % вместо 20 %, което " е в действителност положително, амбициозно и належащо решение ".

Комисарят на Европейски Съюз Виржиниус Синкевичюс съобщи пред кореспонденти по време на почивката, че договарящите са " на прав път към завършване " на договорката, само че посочи минусите във връзка с фискалните цели и изрази угриженост по отношение на увеличението на финансирането от развитите страни.

Министрите от близо 200 държавни управления би трябвало да реализират консенсус по 23 препоръчани цели до среднощ в понеделник (05:00 ч. по Гринуич във вторник, 20 декември)./БГНЕС

Монреал / Канада
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР