Прегледът на регионалните профили към тази година продължава ясно да

...
Прегледът на регионалните профили към тази година продължава ясно да
Коментари Харесай

Топката е в общините: Сега е моментът за ударно търсене на инвеститори

Прегледът на районните профили към тази година продължава ясно да демонстрира, че въпреки отпечатъкът на пандемията и последвалото икономическо възобновяване да е забележим на районната карта, съществуващите преди този момент огромни разлики сред областите се резервират. Това излиза наяве от отчетът на Института за пазарна стопанска система, който за поредна година прави профили на районите в България.

Това, което отличава Северна и Южна България, продължава да бъде съществуването на огромни стопански центрове и добра съгласуваност. На север Варна се отличава като най-богатата икономическа област, само че тя „ няма по какъв начин да повлияе на цялата карта “, разяснява икономистът Петър Ганев.

По негови думи за страната в този момент е основно дали локалните управляващи в тази политическа неустойчивост и икономическа обстановка ще бъдат извънредно дейни в опитите си да притегля вложения и да построява индустриални паркове.

Ключово в този момент е да се развиват вторичните центрове – Русе, Велико Търново, Плевен – паралелно с разширението на най-големите центрове, като София, Пловдив и Варна.

Той добави, че сега се следи доста добра просветителна конструкция в Русе, Велико Търново и Габрово и „ по тази причина приказваме за капацитет на север, който може да се отключи “, изясни Ганев.

Припомняме, че единствено преди седмица служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов уточни в изявление за Economic.bg, че договаря с четири общини за построяването на дребни индустриални паркове и вижда една дейна локална власт.
Чуждите вложители към този момент не търсят единствено ниски заплати в България
Според Ганев отключването на капацитета във вторичните центрове не просто ще усили заплатите и заетостта, а ще увеличи качеството на живота, в това число достъп до лекари, културна среда, непорочност на въздуха и други.

В същото време обаче от Института подчертаха, че застаряването на популацията и механичната миграция, която понижава популацията в трудоспособна възраст, са измежду провокациите за тези региони.

Последното броене през предходната година освети ясно тежките демографски проблеми пред цялата страна, а данните за трудоспособното население демонстрират, че 20 от 28 области са изгубили най-малко една пета от работната мощ.

Изненадващо резултатите от анализите на ИПИ демонстрират, че Сливен надминава София по брой деца на 100 възрастни, което се изяснява с огромния дял на ромското население и повече младежи. За сметка на това Смолян, чиято просветителна конструкция е най-хубавата в страната и реализира най-хубави резултати, както и Кюстендил и Враца, губят най-бързо население.

Клъстерите, които притеглят хора сега, са малко и са главно към морето и в Кърджали, което се дължи на миграция от Турция.
Финансовата децентрализация
Ганев не пропусна да повдигне и тематиката за финансовата децентрализация на общините и концепцията за прехвърлянето в тях на 2% от подоходния приход, за която от ИПИ упорстват дълго. Заради политическата рецесия обаче договарянията за това са стопирани.

Тази самодейност остава на назад във времето поради политическата рецесия. На процедура няма финансов министър, на който да я предложим. Това е нещо, което не може да направи длъжностен министър “, разяснява той.
Ръстът на заплатите
През последните години продължава повишаването на възнагражденията в страната, сочи още отчетът. Към средата на 2022 година междинната брутна месечна заплата в столицата надвишава 2300 лева Област София е на второ място със междинна заплата от над 1600 лева, а в границите на 1400-1500 лева са възнагражденията в областите Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца и Габрово. Най-ниските заплати през тази година се регистрират в Благоевград и Кюстендил – към 1100 лева месечно заплащане.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинместна власт огромни вложители вложения в България ПоследниНай-четениДемография 32 Топката е в общините: Сега е моментът за стремително търсене на вложители Бюджет и финанси 68 Инфлацията във Англия изненада с 41-годишен връх Политика 104 „ Българският Давос “ ще се организира през декември Политика 304 Служебното държавно управление направи още една стъпка към Организацията за икономическо сътрудничество и раз Политика 8446 И Швеция блокира България за Шенген Индустрии 7564 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Любопитно 6630 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Накратко 5716 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Всички новини17:00 Политика 32 „ Българският Давос “ ще се организира през декемвриОще от ДемографияВиж всичкиОсеммилиардният човек е реалност: Населението пораства и това вещае проблеми
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР