Преференциите се оказват все по-използвани от избирателите на местни избори.

...
Преференциите се оказват все по-използвани от избирателите на местни избори.
Коментари Харесай

Две трети от гласовете за общински съвети са с преференция

Преференциите се оказват все по-използвани от гласоподавателите на локални избори. До този извод стига Институтът за развиване на обществената среда ( ИРПС) след обработката на окончателните резултати от вота на 29 октомври за всички 265 общини, оповестени от Централната изборна комисия.

Новината идва на фона на за общински съветници. В половината от общините над 20% от гласовете за съветници са оповестени за недействителни.

Две трети ( 62,3% ) от всички подадени гласове в изборите за общински съвет са били с преференция, демонстрират данните на ИРПС, оповестени в. За съпоставяне на локалните избори през 2019 година преференциално са дали своят вот 53,8% от гласоподавателите, т.е. има растеж от 8,5% .

В 179 от всички 265 общини процентът на гласоподавателите, които са дали своят вот преференциално, е над 62,3%, демонстрират систематизираните резултати.

Общините с най-голям % бюлетини с преференция са Хаджидимово (област Благоевград) – 96,46%, Трекляно (област Кюстендил) – 95,29%, и Сатовча (област Благоевград) – 95,66%.

Избирателите във Върбица (област Шумен) в най-малка степен са употребявали преференция – 9,75%. Следват Джебел (област Кърджали) с 10,03% и Черноочене (област Кърджали), където 11,04% от гласоподавателите са показали определен от тях претендент.
Затрудняват ли преференциите гласоподавателите
Според някои от партиите преференциите са главната причина за високия % недействителни гласове. Според ИРПС обаче тази теза е голословна.

Анализите на института демонстрират, че забележителният брой недействителни гласове се появява само на локални избори при вота за общински съветници.

Според ИРПС съществена причина за растежа на невалидните бюлетини е за вота на 29 октомври. Това се случи поради отчет на Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) и след изявено предпочитание за от страна на пет от шестте парламентарно показани партии.

На парламентарни и европейски избори, в които също има преференциално гласоподаване, няма висок дял невалидни бюлетини, отбелязва ИРПС.

Според анализаторите аргументите за огромния брой недействителни бюлетини на локални избори следва да се търсят на друго място след изчерпателен разбор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР