Предвиждаме 20 млн. лева за снегопочистване на столицата през този

...
Предвиждаме 20 млн. лева за снегопочистване на столицата през този
Коментари Харесай

20 млн. лева са предвидени за снегопочистване в София

Предвиждаме 20 млн. лв. за снегопочистване на столицата през този зимен сезон - 15 млн. лв. за градската част и 5 млн. лв. за общинските пътища. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция въз основата на компания „ Заубермахер “, която е ангажирана със снегопочистването на столицата, съобщи „ Фокус “.

Тя посочи, че от понеделник са почнали инспекциите от Столичния инспекторат на готовността на снегопочистващите компании за зимния сезон и към този момент са тествани няколко. „ Последната социална поръчка, която направихме, беше Зелена социална поръчка, обвързвана с нашите старания за по-чист въздух в София. И заложихме оптималните условия за техниката от позиция на екологични стандарти. Всички нови камиони са Евро 6 и да се надяваме, че и частният бизнес ще взима образец от нас, когато се купува нова техника, тя да бъде с висок екологичен стандарт “, изясни Фандъкова.

По думите ѝ инспекциите до този миг демонстрират налична техника, която дава отговор на всички контракти и условия, като има налични и премного соли. „ Оттук нататък остава организацията на работата. Контролът е извънредно сериозен, всички камиони са снабдени с сензори, имаме построена GPS система и следим в действително време камионите – освен придвижването им, само че и това дали греблото е спуснато и работи. Имаме 68 местостоянки на територията на цялата Столична община. Фирмите имат уговорката да преценят по кое време би трябвало да стартират работа, несъмнено, в съгласие със Столичния инспекторат “, сподели още тя и изясни, че глобите за несъблюдение на договорите са извънредно съществени. „ При над 5% несъблюдение на дадена зона не се признава работата и не се заплаща нищо от към този момент почистеното. Освен това заран до 7.30 часа спирките би трябвало да са почистени и в случай че една не е, глобите са 2 хиляди лева Фирмите знаят това, тъй че се надявам да са си създали сметката и да успеем да се оправим. Колегите от инспектората са на линия да управляват и да са безкомпромисни, в случай че някой не си прави работата “, сподели Фандъкова.

По данни на Столична община през зимния сезон 2016-2017 година компаниите реализатори са глобени 2 571 000 лева за некачествено разчистване на територията на столицата.

Фандъкова посочи още, че 237 е плануваният най-малък брой на снегорините за всичките зони. „ Това е минималният брой, само че при потребност компаниите имат уговорката и готовността да прибавят нови. Също по този начин за всеки един регион ще има и дребен роторен снегорин за разчистване на тротоарите “, сподели тя и изясни, че тази година поради Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз снегопочистващата техника ще се отличава освен с българския байрак, само че и с европейския.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР