Предвид социално-икономическата значимост на горивата, поради прякото им въздействие по

...
Предвид социално-икономическата значимост на горивата, поради прякото им въздействие по
Коментари Харесай

Лукойл у нас - с монополно положение, откри КЗК

Предвид социално-икономическата значителност на горивата, заради директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, в границите на формирано антитръстово произвеждане, Комисията извърши разбор на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива.

Комисията за защита на конкуренцията е идентифицирала конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни хранилища и транспортната инфраструктури и ограничението им от страна " Лукойл Нефтохим Бургас " АД и " Лукойл България " ЕООД (група Лукойл).

Откритието си комисията прави в антитръстово произвеждане и поради обществено - икономическата значителност на горивата

Комисията открива през ноември 2021 година, че група Лукойл има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо дружество на пазара на предпазване на автомобилни горива.

Дружествата от групата са направили корист с господстващо състояние, като не са предоставяли услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничавали са достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и не са предоставяли достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортирани горива.

" Разглежданите практики съставляват една обща тактика на групата за основаване на спънки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушаване, защото са ориентирани към еднакъв антиконкурентен резултат. "

От Комисия за защита на конкуренцията показват още, че тези дейности лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата - при производството и вноса, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група Лукойл в страната и на идващите равнища - търговията на едро и дребно.

Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на Лукойл Нефтохим Бургас АД.

Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите.

Поведението съставлява корист с владичество, както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз,

защото ограничавайки вноса на територия на страната, може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки.

В момента тече период от 60 дни, в които " Лукойл " може да внесе писмени възражения по заключенията на комисията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР