Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България

...
Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България
Коментари Харесай

Прокуратурата разкри защо иска имунитета на Румен Радев

Предвид апела на президента към основния прокурор на Република България да изясни претекстовете си за отправеното запитване към Конституционния съд за наложително пояснение на член 103 от Конституцията, високия публичен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България дава следната информация, която Novini.bg разгласява без редакторска интервенция:

"В хода на формирано и водено от Специализираната прокуратура наказателно произвеждане, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 година са направили повсеместен разбор на доказателствената цялост, в това число и на приобщени по делото материални доказателствени средства (събрани посредством потреблението на специфични разследващи средства експлоатирани от ДАНС, по отношение на командира на Военновъздушни сили генерал-майор Ц.Ст.). При по този начин осъществения разбор са установени данни и доказателства „ за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност, предмет на следствие, на разположение, заемащо висша държавна служба – президент на Република България, като откритите възможни незаконни дейности не са свързани директно с осъществяване на службата му “.

Румен Радев: Не съм песимист. Розовите очила обаче би трябвало да се смъкват

Анализът на извършените телефонни диалози разкрива, че същите са във връзка евентуално осъществявана инспекция от КПКОНПИ във връзка с госпожа Д.Р. Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се одобри с висока степен на меродавност догатката, че цялостното осъществяване на тази инспекция на КПКОНПИ е била осуетена заради укриване на документи.

Иван Гешев: Има досъдебно произвеждане, обвързвано с президента

С разпореждане от 23.01.2020 година наказателното произвеждане е спряно, защото според Конституцията на Република България президентът се употребява с имунитет, изразяващ се в неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, със изключение на държавна измяна и нарушаване на Конституцията (чл. 103, алинея 1 от КРБ) и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене (чл. 103, алинея 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото вярно процесуално решение при липса на трайна процедура на Конституционен съд и Върховен касационен съд, като всяко друго такова може да бъде подхванато, респективно осъществено в нарушаване на възбраната за наказателно гонене против президента ".

Иван Гешев желае от Конституционен съд пояснение на член от Конституцията по отношение на имунитета на президента и вицепрезидента

Предоставената информация се популяризира след позволение на наблюдаващите прокурори по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс. Прокуратурата на Република България декларира, че всички сложени на вниманието на обществеността въпроси, са в детайли изяснени в отправеното от основния прокурор на Република България искане за наложително пояснение на чл.103 от Конституцията и по този начин оповестените материали от досъдебното произвеждане ", приключва известието от Пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Документите от прокуратурата може да прочетете тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР