Предвид предстоящата процедура по изготвяне и приемане на държавния бюджет

...
Предвид предстоящата процедура по изготвяне и приемане на държавния бюджет
Коментари Харесай

Адвокат зове: Бизнесът и държавата да си поделят сметките за ток

Предвид идната процедура по правене и приемане на държавния бюджет за 2023 година Институтът за развиване и ръководство на ресурсите обръща внимание на нуждата от смяна на механизма за отплата на електрическа сила за бизнеса поради сегашната спешна пазарна действителност.

Това е допустимо да се реализира посредством унищожаване на наложения таван от 250 лева на мегават час и въвеждане на „ Режим на споделено справяне с енергийната рецесия “. Той се показва в това бизнесът да поеме половината от действителната борсова цена на електрическата енергия, а другата половина да се изплаща от бюджета.

С този метод се реализират по едно и също време следните цели:

1. Стимулиране на въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост.

Споделената финансова тежест ще стимулира бизнеса да предприеме дейности за понижаване на енергийните си разноски посредством въвеждане на нови технологии за ръководство на потоците на електрическа енергия, създаване на фотоволтаици за лични потребности, промяна на остарели елементи с нови и по-икономични. За задачата са нужни финансови, данъчни и други вероятни стопански облекчения и интензивно потребление на средствата по Плана за възобновяване и резистентност.

2. Намаляване на потреблението на електрическа сила.

Модерното ръководство на потреблението на електрическа сила за индустрията ще докара до намаляването на употребяваните количества. Това на собствен ред ще намали търсенето и ще докара до спад на цената на борсата.

3. Освобождаване на финансови средства в държавния бюджет в интерес на семействата.

Въвеждането на „ Режима на споделено справяне с енергийната рецесия ” ще докара до освобождение на средства в държавния бюджет, които могат да бъдат пренасочени към обществени стратегии както и за спомагателна отплата на енергийно бедните семейства. И в двата случая става въпрос за погашение на директни обезщетения в избран размер, по авансово призната растяща канара - брой членове на семейството и/или неподвижен аршин - размер обитаема жилищна повърхност. 

Режимът на споделено справяне с рецесията ще подсигурява солидарна отговорност на страната и бизнеса по отношение на отбраната на семействата и ще подбуди обществото като цяло да се стреми към рационално ръководство на енергийните запаси.

Източник: ИРУР

В момента предприятията заплащат по 250 лева./МВтч., а разликата до борсовата цена, която в обособени часови шпации доближава 1400 лева МВтч., се поема от бюджета.

Въпреки това цените на стоките и услугите набъбнаха доста, тъй като на процедура в тях се калкулират неизвършени от производителите разноски за ток.

За второто шестмесечие на 2022 година държавните разходи за енергийни дотации за бизнеса ще надвишават 8 милиарда лева Ако не се промени философията на подкрепяне на сметките за индустриален ток, то тази сума евентуално ще се удвои за 2023 година

Още повече, че динамичността на пазара за електрическа енергия постанова по-гъвкав метод и периодическа акомодация на настоящите механизми за справяне с високите цени. 

Предложените от ИРУР промени целят да се реализира оптималната успеваемост на режима на компенсиране както за държавния бюджет, по този начин и за бизнеса. Сега има забележителен дисбаланс, тъй като разликата, поемана от държавния бюджет надвишава неколкократно сумата от 250 лв. и не подтиква бизнеса да влага в ограничения за енергийна успеваемост. Това от своя страна източва бюджета и понижава опциите да бъдат отделени средства за директно компенсиране на семействата, които в последна сметка поемат финансовата тежест на инфлационните процеси.

С почитание,

Адв. Георги Тошев

Председател на Института за развиване и ръководство на ресурсите
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР