Предварителният проект за продължението на линията на софийското метро към

...
Предварителният проект за продължението на линията на софийското метро към
Коментари Харесай

Метрото се разширява с три нови спирки между “Витоша” и “Студентски град”

Предварителният план за продължението на линията на софийското метро към кв. " Студентски град " е признат от Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията, съобщи.Идеята е от метростанция " Витоша " подземната железница да продължава по бул. " Черни връх " към кв. " Кръстова вада " и от там да завива към кв. " Витоша " и да стига до " Студентски град ".

Това оповестиха от направлението " Архитектура и градоустройство " към Столичната община.
Схема на метрото и разширението към " Студентски град ". Снимка: НАГ

Отклонението ще е дълго към 3 км и по него ще има три станции, които ще са ситуирани почти през 1 км. Влаковете ще стопират на бул. " Черни връх " сред ул. " Проф. Марин Големинов " и ул. " Димитър Манчев ", по-късно до ул. " Проф. Георги Манев " и ул. " Стефан Савов ", а третата станция ще е на кръстовището на бул. " Симеоновско шосе " и ул. " Проф. Иван Странски ".

Първа стъпка

" Това уголемение ще даде опция за бъдещо изследване за продължение на трасето на Софийския метрополитен и свързването му с другите типове всеобщ градски релсов превоз ", написа в известието.

" Разширяването на втората метролиния от Министерски съвет " Витоша " до " Студентски град " е от първостепенна значимост за развиването, благоустрояването и обслужването на една от перспективните за развиване в капиталово и урбанистично отношение зони на София. Чрез него ще се обезпечи комфортна, бърза и качествена информационна връзка сред центъра и южните територии на града - кв. " Кръстова вада ", кв. " Витоша " и " Студентски град ", се споделя още в информацията.

Приемането на предварителния план на Подробен устройствен план е първата стъпка от процедурата по регулационното застраховане на новото уголемение и резервирането на нужния терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на плана с план-схеми на техническата инфраструктура и оповестяването му по реда на Закона за устройство на територията.

Финансиране

В момента се строи част от третата линия на метрото, която би трябвало да свързва Горна баня и кв. " Левски Г ".

Предстои построяването на сектора от ул. " Шипка " през кв. " Гео Милев " - ж.к. " Слатина " - " София ТехПарк " до бул. " Цариградско шосе ". Става въпрос за 6 км подземна железница със 6 станции. Строителите към този момент са определени и договорите с тях са подписани. Работата обаче не може да стартира поради обжалване на подробни устройствени проекти в регион " Слатина ".

Както Mediapool писа, застроителствотона тази права ще бъдат дадени още 120 млн. лв. от еврофондовете. Средствата са от неосъществени планове по оперативните стратегии, по които усвояването на средствата завършва в края на годината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР