Предварителните данни за производителността на труда от Евростат показват, че

...
Предварителните данни за производителността на труда от Евростат показват, че
Коментари Харесай

2017 г У нас производителността на труда расте с 1 7 разходите за труд с 11

Предварителните данни за продуктивността на труда от Евростат демонстрират, че у нас тя е повишена с 1.7% през 2017 година, съпоставено с 2016 година. Така България се класира на 9-то място по нарастване на продуктивността на труда измежду страните - членки. Средно за целия Европейски Съюз растежът е 0,8%. Преди нас с по-висока продуктивност са страни от Централна и Източна Европа – Естония, Литва, Румъния, Латвия, Полша, Чехия, Словения, Унгария.

Страната ни обаче e измежду водачите по растеж на заплати. За последната година данните демонстрират, че разноските на работодателите за труд единствено в частния бранш нарастват с 11% по отношение на 2016 година. Единствено Румъния има по-голям растеж по повод разноските за труд в Европейски Съюз през 2017 година – 12,9%. В главната си част на разноските за труд това са разноски за заплати, които образуват към 81%, а останалите са разноски за обществени и здравни осигуруровки и налози (около 19%).

Производителността на труда и разноските за труд не се движат паралелно, а в противен случай, те са в съответствие 6:1, сочи разбор на Българската търговско-промишлена палата. Оттам означават още, че е значимо темповете да се движат редом нагоре и да няма несъответствия.

Влияние върху растежа на разноските за труд оказва и административно наложената минимална заплата от 510 лева през 2017 година, която бе увеличена с 11% по отношение на 2016 година. Осигуровките също бяха увеличени с 1 процентен пункт и това даде отражение също в повишените разноски за труд.

БТПП напомня, че междинната работна заплата в края на 2017 година доближи 1095 лева, а за София надвишава 1476 лева С най-голям растеж в заплащането през 2017 година се регистрира в следните браншове: интервенции с недвижими парцели, административни действия, обучение, търговия, произвеждане.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР