Предварителните данни за междинните избори в САЩ дават противоречива картина

...
Предварителните данни за междинните избори в САЩ дават противоречива картина
Коментари Харесай

Междинните избори в САЩ - републиканците удържат Сената

Предварителните данни за междинните избори в Съединени американски щати дават спорна картина какво тъкмо се случва и по какъв начин ще се отрази на американския президент Доналд Тръмп. Изглежда най-малко към този момент републиканците губят въздействие, само че не толкоз, колкото им се искаше на демократите.
Според The New York Times Демократическата партия няма да успее да вземе нужните 23 места в Сената на Съединени американски щати, с цел да преобърне картината на болшинството там . Припомняме, че на тези избори би трябвало да бъдат определени 35 сенатори. По данни на CBC все още републиканците ще имат 51 гласа там, а демократите – 45. Демократите трябваше да защитят 26 места в Сената, до момента в който републиканците имаха да пазят единствено 9 и това несъмнено улесни задачата ми, само че след 2 години, когато още веднъж ще бъде сменена 1/3 от горната камара на Конгреса в Съединени американски щати, републиканците ще имат да пазят повече места.
Най-големият триумф на демократите дотук наподобява избора на Бърни Сандърс за сенатор. Той печели със съкрушителна преднина във Върмонт. Но демократите губят конкуренцията в Индиана, Северна Дакота и Тенеси, което действително неодобрява възможностите им да съумеят да завоюват Сената. В Тексас Тед Круз, който беше един от посочените за мощни претенденти за президент на Съединени американски щати през годините, завоюва и това сигурно е горделивост за републиканците. Към успеха отива и някогашният кандидат-президент Мит Ромни.
В Сената всеки щат е показан по равно (от двама сенатори) без значение от популацията. Гласуването е мажоритарно.
Що се отнася до Камарата на представителите в Конгреса обаче, наподобява демократите ще съумеят да я овладеят, въпреки че към момента няма сигурни данни . Припомняме, че в този момент ще бъде определена напълно нова камара, т.е. 435 конгресмени. Дотук прогнозата на CBS е, че Демократическата партия ще завоюва 224 места, а за болшинство трябват 218. А CNN към този момент заяви, че Тръмп се е примирил със загубата на долната камара на Конгреса, въпреки че вицепрезидентът му Майк Пенс разгласи, че републиканците ще удържат болшинството си и в двете камари. Пенс прояви оптимизъм, откакто стана ясно, че брат му Грегъри влиза в долната камара на Конгреса. Републиканецът победи в изборен регион в щата Индиана. Грегъри дава обещание да поддържа политиките на брат си и на Тръмп и дефинира себе си като закостенял републиканец, който се опълчва на абортите и контрола върху оръжията, написа БГНЕС.
В долната камара всеки щат е показан съгласно популацията си: Калифорния има 53 представители, а Уайоминг има един. Изборът още веднъж е мажоритарен по области.
По отношение на изборите за губернатори, демократите имат с какво да се похвалят . Те завоюваха в Илинойс и Мичиган. В Мичиган успеха отиде при демократа Гретчен Уитмър, която завоюва с мотото „ да оправим проклетите пътища”. А в Илинойс завоюва наследникът на известната в целия свят хотелска верига Hyatt – Джей Би Прицкър. В Колорадо завоюва също демократ - Джаред Полис. Той намерено признава, че е гей, а персоналното му положение възлиза на 400 млн. $. Той обаче не е първият губернатор с нетрадиционна половост. През 2015 година бисексуалната Кейт Браун завоюва изборите в Орегон, а малко преди да подаде оставка от губернаторския пост в Ню Джърси през 2004 година Джим Макгрейви призна, че е гей. От 2009 година Полис е конгресмен.
Предварителните данни демонстрират, че по всяка възможност изборната интензивност на междинните избори в Съединените щати ще бъде най-висока от 1952 година. Гласувалите към обяд американско време са били повече от 39 млн. души. Рекордна интензивност е записана в 37 от всички 50 американски щати. Броят на записаните гласоподаватели е 200 млн. и специалисти предвиждат, че интензивността може да премине границата от 100 млн. души.
Проблеми с гласуването
Повече от 17 хиляди тъжби за разнообразни проблеми по време на гласуването на междинните избори в Съединените щати са постъпили на " горещата линия ", открита от неправителствената организация " Юристи за цивилен права ". Според представителя на организацията Кристен Кларк по-голямата част от постъпилите 17,5 хиляди тъжби са били свързани с проблеми в работата машините за гласоподаване.
Кларк отбелязва, че количеството сигнали са сходни по количество с тези от президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година. По време на последните междинни избори през 2014 година обаче сигналите за нередности са били доста по-малко на брой — 10,4 хиляди
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР