Предварителната информация, която имам за френското предложение, е че ще

...
Предварителната информация, която имам за френското предложение, е че ще
Коментари Харесай

Йотова: По предварителна информация ще има отстъпки от страна на Северна Македония

Предварителната информация, която имам за френското предложение, е че ще има отстъпки от страна на Република Северна Македония. Все още нямам информация до каква степен и по какъв начин тези отстъпки са признати от нашата западна съседка. Това сподели за Българска телеграфна агенция вицепрезидентът. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 476
„ България има две неща, от които няма по какъв начин да отстъпи. Едното е смяната в конституцията и записването на българите в Северна Македония не като малцинство, държа да подчертая, а като държавотворен народ. Това би трябвало да стане преди започването на договарянията. Второто са четирите условия, свързани с нашата история “, разяснява Йотова за доказаната информация, че предлагането на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) е постъпило в комисията по външна политика на българския парламент. 

„ Все още не съм видяла цялостния текст на френското предложение. Оттук нататък то би трябвало да влезе като формален текст на съвещанието на Комитетът на непрекъснатите представители (КОРЕПЕР). Това е предварителното съвещание преди Съвета на Европейски Съюз, в който вземат участие представители на всички 27 страни “, сподели още. 

„ Предполагам, че това предложение ще влезе във преобразен текст, тъй като такава е практиката, запазвайки главния дух. На съвещанието на КОРЕПЕР то би трябвало да получи мненията и утвърждението на всички страни членки на Европейски Съюз, в това число и на България. Текстът, който бъде утвърден от КОРЕПЕР и ще бъде контрактуван, би трябвало да влезе в Съвета “, добави още вицепрезидентът. 

Йотова уточни, че би трябвало да бъде изчакан крайният вид, който ще излезе от съвещанието на Комитета на непрекъснатите представители, с цел да не бъде коментиран въпросът единствено по предварителните бележки. 

„ Много е деликатна обстановката. България е сложена в сложна обстановка. Всяка една непотребна дума може да попречи и в едната, и в другата посока “, счита. 

Вицепремиерът присъстваше на премиерата на спектакъла „ Паисий “ на отбор „ Българе “ в град Самоков, с който бях открити Паисиевите дни в града. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР