Предупрежденията за истинските цели на Русия дълго време бяха игнорирани

...
Предупрежденията за истинските цели на Русия дълго време бяха игнорирани
Коментари Харесай

Полша: Видяхте ли, че бяхме прави за Русия?


Предупрежденията за същинските цели на Русия дълго време бяха пренебрегнати от Европейски Съюз - до началото на войната в Украйна. Полша, а и балтийските страни знаят, че са били прави. Нима Европейски Съюз има проблем с усещанията и йерархиите?

" Познаваме руснаците по-добре, в последна сметка сме съседи с тях от над 500 години. Нашите антени са по-чувствителни и сигнализират по-бързо при опасност ", акцентира Радослав Шикорски. В годините, в които е външен министър на Полша, той постоянно предизвестява за съветската експанзия. Неговият мандат завърши през септември 2014 година, малко откакто Русия анексира Крим.

" Европа прекомерно дълго си затваряше очите "

и балтийските страни постоянно бяха подценявани. " На Запад мнозина считат, че 40 години руска окупация са ни травмирали и сме склонни да преувеличаваме, само че в този момент се оказва, че сме били прави ", споделя с усмивка Шикорски, който сега е евродепутат.

Политоложката Аника Хедеберг обаче не счита, че Западът не приема насериозно Изтока. Според нея за Европа до момента приоритет са имали икономическите ползи. " Много страни от Европейски Съюз си мислеха, че могат да разграничат икономическите от политическите връзки. "

Европа следваше този принцип, даже когато съветската експанзия нарастваше. Чеченската война, бомбардировките в Сирия, анексирането на Крим, отравянето на Сергей Скрипал, намесата в изборите на западните страни. " Осъждането беше страхливо, дребното наложени наказания бяха неефективни и дипломатическите жестове и икономическите връзки бяха обновени ", акцентира финландката, която работи в Брюксел. Европа прекомерно дълго си затваряше очите, счита Хедеберг.

Европа реагира остро. Но не и в областта на енергетиката.

Настоящата война на Русия против Украйна обаче разсъни Европа. Бързината и строгостта на европейските наказания " евентуално са изненадали Путин ", споделя специалистът по източноевропейските въпроси Андреас Умланд. Но даже реакцията на Европейски Съюз да е по-решителна този път, до момента той продължава да заобикаля глобите в извънредно печелившия за Русия енергиен бранш.

Според Умланд обаче те са нужни, за бъде подложен Путин на тясно: " Германия играе решаваща роля. Грешни решения с далечни последствия преди и по време на мандата на Меркел поведоха политиката на Германия за Източна Европа по неприятен път. " Решаващият фактор тук са връзките на немската енергийна промишленост с Русия, които даже се ускориха след анексирането на Крим. Все отново Германия подписа контракта за израждането на " Северен поток 2 " през 2015 година.

Ще спре ли Европейски Съюз вносът на газ, нефт и въглища от Русия?

През последните седмици тематиката за налагане на енергийно ембарго на Русия е обект на яростни разногласия в Европейски Съюз. Полша е най-яростният покровител на строгата линия: Варшава упорства за неотложно преустановяване на целия импорт на газ, нефт и въглища с Русия. Но сега няма болшинство в Европейски Съюз - с изключение на за въглищата. На 5 април бе обявено, че Европейски Съюз ще наложи ембарго на вноса на съветски въглища. Що се отнася до петрола и газа, политоложката Хедеберг споделя: " Петролът е стока, която може да се купува свободно на международния пазар. Следователно петролното ембарго трябваше да бъде на масата още от първия ден. Не е за поверие, че към момента се дебатира по тематиката. С газа е малко по-трудно. Зависимостта на Германия се усложнява от обстоятелството, че тя не може да обърне тил на съветския газ, тъй като той идва от газопровод. "

Налагането на ембарго на вноса на газ ще засегне тежко както Германия, по този начин и Унгария, Австрия и Италия. А вероятно ембарго на вноса на съветски нефт би засегнало тежко Нидерландия. И тъкмо тези страни са против тежки наказания в енергийния бранш. По-високите цени на силата и отслабването на личната стопанска система са нещо, с което никое държавно управление не желае да натоварва страната си.

Полша обаче е подготвена да заплати тази цена. Вносът на газ и нефт при тях е по-нисък от немския, само че страната внася доста въглища от Русия. Ако до май няма общоевропейско енергийно ембарго, държавното управление във Варшава възнамерява едностранно да прекъсне договорите за доставка от Русия. " Ние желаеме да дадем образец и сме подготвени да платим цената, тъй като обстановка в Украйна го изисква ", изяснява полски посланик. През идващите седмици страните членки още веднъж ще са изправени пред въпроса дали са подготвени да се откажат от икономическите си връзки с Русия, с цел да спрат военните закононарушения в Украйна. Защото просто не съществуват " наказания, които хем да действат, хем да не костват нищо ", споделя Шикорски.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР