Предупреждение за висока лавинна опасност през следващите дни. Най-голяма е

...
Предупреждение за висока лавинна опасност през следващите дни. Най-голяма е
Коментари Харесай

ПСС: Очаква се висока лавинна опасност през следващите дни

Предупреждение за висока лавинна заплаха през идващите дни. Най-голяма е тя в Пирин. Там към този момент има 30 см нов сняг, като се чака до неделя да натрупа повече от метър.

Условията са рискови, както за туристите, по този начин и за феновете на рисковите спускания отвън пистите. От Планинската избавителна работа приканват за следващ път в планината да се върви с нараснало внимание, добра екипировка и да се следи прогнозата. Планиската конюнктура в страната стартира да се усложнява. Освен в Пирин, мощни снеговалежи се чакат и в Рила.

Емил Нешев, шеф на ПСС съобщи пред Българска национална телевизия: "Новата снежна завивка в композиция със мощен вятър във високата част на планината, като посока западен, дава причина за доста висока лавинна заплаха. Наистина обстановката стартира да става комплицирана! Основният зов за рационално държание в планините е към всички, които практикуват зимни спортове ".

"Да се съобразят с новите условия и да заобикалят карането отвън обработена писта. А туристите, които са пешком да не излизат отвън маршрутите на зимните маркировка ", добави той. "Съвета ни към хората е, когато подхващат в тези условия ходения във високата планина, да подходят с изключителна отговорност ".

От ПСС припомнят, че случаите с лавини стават най-често в първия безоблачен ден след снеговалежите. Преди две седмици, две млади момчета починаха под лавина в улеите на Тодорка. Приятелите им към този момент са събрали близо 20 000 евро за бебетата, които останаха без татковци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР