Тамил Наду: Индийските мъже, които са снимали мъртви тела

...
Предупреждение: Тази история съдържа изображения и описания на мъртви тела
Коментари Харесай

Предупреждение: Тази история съдържа изображения и описания на мъртви тела

Равиндран беше на 14 години, когато баща му Шринивасан, който управляваше фотографско студио, го изпрати на задача.

"Моята работа беше да поставя мъртво тяло на стол и го накарах да седне изправено", казва Равиндран за първия си работен ден през 1972 г.

"След това трябваше да повдигна клепачите му, така че фотограф може да направи снимка."

Ричард Кенеди е бил само на девет години, когато е преживял подобно изнервящо преживяване. Той беше помолен да вдигне бяла кърпа като фон зад стол, на който беше седнал труп.

"Бях уплашен и треперех. Тази нощ изобщо не можах да спя", каза той пред BBC. „В продължение на много нощи имах повтарящ се кошмар, в който се появяваше мъртвият. Беше ужасно.“

И двамата са станали фотографи, защото бащите им са притежавали фотостудио. Помежду си те са направили снимки на повече от 1000 мъртви.

Те са сред намаляващия брой фотографи, които някога са се специализирали в правенето на снимки на мъртвите в южния индийски щат Тамил Наду. Допреди няколко десетилетия много от общностите в него вярваха, че снимането ще съкрати живота ви - толкова много хора направиха първата си снимка едва след смъртта си.

Двамата мъже разказаха пред BBC за необичайната си, обезпокоителна работа, която е била добре платена професия през 70-те и 80-те години на миналия век.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР