Предстоятелят на автокефалната Православна църква на Украйна митрополит Епифаний отправи

...
Предстоятелят на автокефалната Православна църква на Украйна митрополит Епифаний отправи
Коментари Харесай

И православната църква се намеси във войната в Украйна

Предстоятелят на автокефалната Православна черква на Украйна митрополит Епифаний насочи послание към Руския патриарх Кирил, в което го приканва да се погрижи за телата на починалите в Украйна съветски военнослужещи, с цел да бъдат заровени от техните родственици и близки.

В обръщението митр. Епифаний помоли патриарха да прояви благосклонност към тези, които с живота си заплатиха за концепциите за „ съветски свят “.

„ Четвърти ден продължава непровокираната пълномащабна експанзия на Русия, страната, чиято Православна черква Вие възглавявате, против Украйна. В резултат от стартирана от управлението на Вашата страна война страдат милиони хора, стотици хиляди деца, дами и възрастни бяха принудени да търсят по-безопасно място, напускайки родните си домове. Ежедневно нашите съграждани са принудени с часове да стоят в укритията по време на обстрелите на нашите градове от съветските войски. Загиват военнослужещи и мирни жители”, показва митр. Епифаний.



„ За страдание, от Вашите предходни обществени заявки стана ясно, че запазването на благосклонността на Путин и на управлението на Руската федерация за Вас е по-важно, в сравнение с грижата за хората в Украйна, част от които до войната Ви смяташе за собствен овчар. Затова надали има смисъл да се обръщам към Вас с молба да предприемете дейности за незабавното прекъсване на експанзията против Украйна.

Все още обаче тая вяра, че най-малко в отношението към своите лични съграждани, множеството от които православни християни, Вашето паство, ще намерите духовни сили да деянията човещина и грижа.

Става дума за повече от три хиляди убити съветски военнослужещи, чиито тела се намират на територията на Украйна. Ръководството на нашата страна към този момент се обърна към Международния Червен кръст с апел да подкрепят връщането на телата на съветските военни в родината им, с цел да могат роднините и околните да се простят с тях и да ги погребат. За страдание до момента нямаме отговор от съветска страна.



Затова се обръщам към Вас, като глава на Руската православна черква, да деянията състрадание най-малко към своите съграждани и паство. Ако не можете да издигнете глас против експанзията, най-малко помогнете да бъдат прибрани телата на съветските бойци, чийто живот беше изхарчен поради концепциите за „ съветски свят “ – Вашите и на Вашия президент. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР