Предстоящата среща на върха на БРИКС е от голямо значение

...
Предстоящата среща на върха на БРИКС е от голямо значение
Коментари Харесай

Валутата на БРИКС: Плюсове и минуси

Предстоящата среща на върха на БРИКС е от огромно значение за икономическия блок. Освен че разширението на алианса ще бъде съществена тематика, вниманието е ориентирано и към създаването на различна валута. 

Като се има поради обаче амбициозният темперамент на валутата на БРИКС, от решаващо значение е да се реши дали преимуществата надвишават минусите.

Очаква се блокът да означи напредък, а разширението му наподобява неизбежно. Следователно, защото алиансът към този момент е възприел начинания в посока дедоларизация в комерсиалните си договаряния, поражда концепцията за формулиране на лична валута. Въпреки това осъществяването на сходно решение може да докара до повече провокации, в сравнение с изгоди за блока.

Основният въпрос, който би трябвало да се вземе поради при оценката на плюсовете и минусите на валутата на БРИКС, е дали има действителна потребност от нея. Блокът към този момент е приел национални валути и е очевидец на повишаване на потреблението на китайския юан като известна разплащателна валута. Нещо повече, страни като Франция даже участваха в покупко-продажби, употребявайки юана. С оглед на това въвеждането на различна валута повдига въпроси по отношение на нейната жизненост.

Въвеждането на различна валута има ясни преимущества. Държави като Индия, Южна Африка и Бразилия ще бъдат по-добре готови да ръководят задълженията си към интернационалните организации. Тя би предложила и жизнеспособна опция за страните, които нямат обилни запаси от китайски юан.

Разработването на вътрешнотърговска валута съставлява завладяваща вероятност, защото не би попречила на икономическите политики, провеждани с локални валути. Създаването на подобаващи механизми обаче става от решаващо значение, изключително откакто блокът продължава да се разраства, а ползите на всяка страна усложняват процеса.

Друга причина за разискването на различна валута е желанието да се понижи господстващото състояние на щатския $. Важно е обаче да се реши до каква степен е допустимо тази цел да бъде реализирана с новоразработена валута на БРИКС, като се има поради световният статут на “зелената ” валута.

Безспорно щатският $ е най-търгуваната валута в международен мащаб, като на него се падат съвсем 90% от всички международни търговски покупко-продажби, както означиха от Банката за интернационалните разплащания. Неговата значителност се дължи на позицията на Съединени американски щати като една от най-големите стопански системи в света, с Брутният вътрешен продукт от към $25.46 трилиона, което съставлява 24% от международната стопанска система. За съпоставяне, груповият Брутният вътрешен продукт на страните от БРИКС сега възлиза на $32.72 трилиона, което би могло да обезпечи известна конкуренция.

Успешното основаване на валута на БРИКС евентуално ще разчита на поддръжката на Новата банка за развиване, която е известна с икономическото подкрепяне на разрастващите се страни. Сложностите обаче произтичат от другите ползи и преимущества на участващите страни, което прави тези старания по-трудни.

Накрая, въпросът за салдото се обрисува като значим аспект, който би трябвало да се вземе поради при оценката на плюсовете и минусите на валутата на БРИКС. Икономическото състояние на някои страни в границите на блока основава присъщи компликации при постигането на баланс и равнопоставеност, които са решаващи фактори при създаването на валута за голям брой страни.

Китай и Русия се открояват като мощните страни на блока. Ако обаче Русия се концентрира върху увеличението на запасите си в юани, това може да докара до евентуален конфликт с ползите и стремежите на Индия за изява на рупията. Тези действителности стават неизбежни при основаването на основата на блока.

Това предизвикателство се усложнява в допълнение от неустойчивостта на обменните курсове, която би съществувала в границите на една различна валута. Например южноафриканският ранд претърпя забележителна амортизация. Поради това ще би трябвало да се вкарат механизми за отчитане на другите обменни курсове сред валути като ранда и юана.

Следователно, с цел да успее валутата на БРИКС, тези страни ще би трябвало да разчитат на здрава основа. Ето за какво може би е целесъобразно въвеждането на валутата да се отсрочи, до момента в който блокът не разполага с задоволително време, с цел да продължи напъните си за дедоларизация и да укрепи икономическите си позиции като съюз.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР