Предстоящата среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския

...
Предстоящата среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския
Коментари Харесай

Украински дипломат: Путин в момента е уязвим-уж изпраща сигнали за готовност за преговори, но чрез тях иска да посее съмнения спрямо Украйна и ги използва като пропаганден трик

Предстоящата среща сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и съветския президент Владимир Путин е геополитическа игра на шах. Те имат доста общо, само че има и персонални ползи както на Анкара, по този начин и на Москва. Двамата имат доста защо да си приказват. Това мнение изрази в ефира на телевизионния канал  FREEДОМ дипломатът и интернационалният специалист Руслан Осипенко.
 
По думите му Путин поддържа връзка с НАТО посредством Ердоган. Турският президент играе ролята на медиатор, който предава на западните страни предложенията на съветския водач.
 
" Това, което Русия не може да каже непосредствено на Запада, го споделя през Ердоган - Путин се обажда или отива при него и го моли да съобщи някои оферти за преустановяване на войната. И защото в този момент е доста уязвим преди изборите, които са след няколко месеца, за него е значимо Западът да чуе неговите сигнали, молби за мир ", съобщи специалистът.
 
" Те обаче са подли – Путин сега е уязвим и сякаш изпраща сигнали за подготвеност за договаряния, само че посредством тях той желае да посее подозрения по отношение на Украйна и употребява тези сигнали като агитационен трик. В реалност Русия не е посочила, че е подготвена за действителни договаряния. Турция, макар обстоятелството, че прави стопански реверанси към Русия, е доста кардинална в геополитическите въпроси. Такъв е Крим ", уточни Осипенко. 
 
По отношение на украинския полуостров Турция е с ясна позиция - той принадлежи на Киев. " Защото има намерение да развива и задълбочава съдействието с Украйна, привличайки я в орбитата си, да направи през Крим лоялна прилежаща страна. И за увеличение на въздействието в Крим. И с цел да създадем това, би трябвало да изтласкаме Русия оттова. Затова Турция, макар обстоятелството, че прави стопански курции на Русия, е доста кардинална в геополитическите въпроси ", изясни той.
 
 Владимир Путин и Реджеп Ердоган Владимир Путин и Реджеп Ердоган Източник: Министерство на външните работи на РФ
Осипенко счита, че на Ердоган е предоставена роля в НАТО да поддържа връзка с Путин на високо президентско равнище, защото те са развили персонални връзки.
 
" Преди време Путин провежда прелом в Турция, а по-късно съобщи всички тези данни на Ердоган, сякаш спасявайки го. Това е самобитна спецоперация в стила на ФСБ. Но Ердоган, като ориенталец, усеща, че дължи нещо персонално на Путин. Казано по-просто, доверието е построено. Как се е случило - това е различен въпрос. И по този начин той играе ролята на комуникатор. Той има своята роля и споделя тази информация. Ако беше следвал личната си персонална политика, настрана от Запада... Да, той го прави отчасти, само че не и по въпроса за Русия ", сподели специалистът по интернационалните въпроси.
 
Той означи, че ще има диалози и по линия на специфичните служби, посредством формалните междуправителствени канали, както и сред Турция и НАТО.
 
" Цялата информация ще стигне до Запада и Западът ще си намерения какво предлага Путин. Разбира се, той няма да предложи нищо положително. Въпреки това, този канал ще работи. Следователно Турция работи като канал за връзка с Путин ", заключи Руслан Осипенко.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР