Предстои по третата метролиния да бъдат изградени три нови станции

...
Предстои по третата метролиния да бъдат изградени три нови станции
Коментари Харесай

"Метрополитен" обяви търг за следващите три станции от третия метродиаметър

Предстои по третата метролиния да бъдат построени три нови станции с обсег 3060 м

© Цветелина Белутова Столичното сдружение " Метрополитен " разгласи социална поръчка на стойност 220 млн. лева за проектирането, строителството и оборудването на идващите три метростанции от новия сектор на метрото. Всички те ще са ситуирани под бул. " Владимир Вазов " и ще свързват кварталите " Хаджи Димитър " и " Левски Г ". Така живеещите там ще могат да стигат по-бързо до центъра, както и до другия завършек на метролинията – новоизградената " Красно село ".

Това обаче няма да се случи скоро - срокът за подаване на предложения е 26 март 2020 година и упованията са до края на година да бъде определен реализатор, а едвам след 2021 година, когато стартира новият програмен интервал на оперативните стратегии, да започват строителните действия. При кандидатстването за еврофинансиране обаче общинската компания ще би трябвало да се съобрази с новите условия, съгласно които след 2021 година съфинансирането на плановете със личните средства се усилва от сегашните 10% до 50% от цената на плановете.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво ще има

Трасето е с обсег 3060 м, като първата метростанция ще бъде на кръстовището на бул. " Владимир Вазов " с ул. " Станислав Доспевски ", втората ще минава сред ул. " Витиня " и ул. " Бесарабия ", а последната ще е настрана от коритото на р. Перловска, в непосредствена непосредственост до ул. " Левски Вековен ", написа в документите на поръчката.

Именно водата от Перловската река в София обаче се оказа проблем при построяването на първите няколко станции от метродиаметъра и забави строителството им поради налагащото се укрепване на почвите.
Това беше повода строителните действия на 6-те метростанции - Военна академия, НДК и " Попа ", " Орлов мост ", тази при театъра " Зад канала " и при бул. " Вл. Вазов ", да приключат два месеца по-късно от предстоящото - през декември. Очаква се новите три станции да обслужват пасажери от кварталите " Хаджи Димитър ", " Сухата река ", " Левски В ", като наоколо до последната станция има и четири учебни заведения.

Изисквания

Обществената поръчка е разграничена на четири обособени позиции – за план и строителство за всяка от метростанциите, както и за планиране на системите за надзор и ръководство на влаковото придвижване. Срокът за осъществяване на плана е 39 месеца, което значи най-рано средата на 2024 година

По думите на изпълнителния шеф на " Метрополитен " Стоян Братоев през първото тримесечие на идната година следва оповестяването на още един търг, който ще е за четвъртия стадий от третия метродиаметър. Той стартира от Военната академия, минава през кв. " Гео Милев ", жк " Слатина ", около " Арена Армеец " и стига до бул. " Цариградско шосе ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР