Предстои обществено обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница.

...
Предстои обществено обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница.
Коментари Харесай

Проф. Младенов: Нещата около Детската болница приличат на биполярно разстройство

Предстои публично разискване за построяването на Националната многопрофилна детска болница.

Създаването на една такава болница е тежък софтуерен развой, сподели в предаването " Преди всички " проф. доктор Николай Младенов, основен координатор на експертния съвет по " Спешна медицина " и участник в разискването. Проф. Младенов е шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в Болница " Токуда " и създател на книга за построяването на детски интензивни звена и неонатологии.

В момента има малко такива незабавни звена - „ Пирогов ", Трета градска болница и на места разхвърляни неонатологии, посочи проф. Младенов. По думите му едвам откакто се реши коя от двете концепции ще бъде определена - за реновирането и инженерно-строителното подсилване на съществуващия скелет на постройка, или тоталното разрушение, с цел да се направи напълно нова постройка, съобразена с условията на 21 век, лекарите ще могат да се намесят с експертизата си и като самобитни интериорни дизайнери по области ще могат да предложат по какъв начин да се структурира бъдещата детска болница.

„ Все още нещата са в един стадий като биполярно разстройство. Обществеността и специалистите се лашкат в това какво ще се прави с тази болница. Превалиращата теза е, че съществуващата постройка ще се резервира. /.../ Има една приказка - до момента в който атовете се ритат, магаретата реват. Ние си чакаме момента, когато ще кажат - ето ви постройката, това е нашето дефинитивно решение и в тази постройка ще създадем това, което вие желаете ", разяснява проф. Николай Младенов пред БНР.

Тя ще бъде университетска болница, няма да бъде единствено градска болница, а народен съвещателен център за цяла България, посочи проф. Младенов. Като проблематични той очерта интензивните звена, дневния център, където децата ще получават профилирана грижа денем и дали ще има травматични звена. В новата болница ще има 5 типа интензивни кревати. Капацитетът ще бъде към 500 кревати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР