Предстои нова серия изслушвания в американския Сенат относно процесът по

...
Предстои нова серия изслушвания в американския Сенат относно процесът по
Коментари Харесай

Черновата на бившия съветник, която може да преобърне процеса по импийчмънт

Предстои нова серия чувания в американския Сенат по отношение на процесът по импийчмънт на президента Доналд Тръмп .

Новите причини обаче ще бъдат показани на фона на изменени условия, откакто някогашният консултант по национална сигурност Джон Р. Болтън разкри, че президентът е желал да замрази финансова помощ от 391 млн. $ към Украйна, до момента в който в подмяна не получи помощ по следствие на членове на Демократическата партия.
Как ще приключи процесът по импийчмънт на Доналд Тръмп? Вижте прогнозата на доцент Робърт Филипс от Американския университет в България
Именно думите на Болтън са причина в този момент Демократите да изискат появяването на очевидци по процеса, написа „ Ню Йорк Таймс “.

Снимка: Reuters Кой е Джон Р. Болтън?
Републиканец по политическо убеждение;Бивш дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации в кабинета на Джордж Буш;Съветник по външна политика на претендент за президент Мит Ромни;„ Военен ястреб “ – предпочитащ военни дейности за излаз от конфликт; За смяна на режима в редица страни като Иран, Сирия, Либия, Венецуела, Куба, Йемен и Северна Корея;Бивш консултант по национална сигурност в кабинета на Доналд Тръмп (април 2018 година – септември 2019 г.);
Разковничето е в „ Черновата “

Според изданието някогашният консултант на президента Тръмп е популяризирал чернова на своя книга, която следва да бъде оповестена на 17 март. Освен до свои доверени хора, информацията е била изпратена до Белия дом, с цел да бъде тествана за класифицирана информация, каквато съгласно Болтън - няма.

Според юриста на Болтън – Чарлс Дж. Купър оповестената от NYT публикация, че предварителното прочитане на черновата е било покварено и информацията е била разкрита на хора, разнообразни от тези, които е трябвало да прочетат записките клиента му.

Именно Белият дом може да се опита да забави излизането или напълно да приключи печата на книгата, както и да пропусне основна информация при прочита.
Обвинението на импийчмънта против Тръмп: Поискал интервенция на непозната страна в американските избори Доналд Тръмп се е опитал да мами, с цел да завоюва втори мандат в Белия дом, съобщи Адам Шиф
Какви са обвиняванията против Доналд Тръмп?
Обвинение №1 – За корист с власт и опит за напън върху Украйна да проверява политически опоненти;Обвинение №2 – За възпрепятстване на следствието на Конгреса;Случаят притегли внимание през август 2019 година когато беше получено недоволство от държавен чиновник за възможна корист с власт от страна на настоящия президент;
В своите мемоари Болтън разказва по какъв начин „ Украинската спекулация “ се е развива в месеците след неговото овакантяване на Белия дом. Освен това той въвлича и имена на висшестоящи чиновници на администрацията , които обществено пробвали да заобиколят свое вероятно присъединяване.
Американски политолог пред bTV: Процесът по импийчмънт на Тръмп ще завърши бързо Републиканците няма да позволен нови доказателства против американския президент, счита доцент Робърт Филипс
Защитата на Тръмп

Според NYT записките на Болтън няма по какъв начин да дойдат в по-лошо време за президента, тъкмо сега, в който юристите му показват отбраната пред Сената и дни преди да бъде решено дали очевидци (вкл. и Болтън) ще бъдат призовани.

Освен това напрежението върху републиканските сенатори, които се двоумят дали очевидци са нужни, ще продължи да пораства, в този момент, когато юристите на Тръмп не знаят по какъв начин да работят.

Те ще имат за задача да обяснят по какъв начин някогашният почитан консултант твърди нещо, за което те споделят, че не е правилно – или пък се пробват да го пренебрегват.



В обява в „ Туитър “ президентът Тръмп съобщи: „ НИКОГА не съм казвал на Джон Болтън, че помощта за Украйна е обвързана с следствия против Демократи, в това число и сем. Байдън. Всъщност той по този начин и не се оплака от това по времето на напълно общественото му уволняване. Ако той (Болтън) е споделил това, то е единствено, с цел да продаде някоя книга “, акцентира президентът.

Тръмп отхвърли да е виждал черновата на Болтън.
Снимка: Reuters
Освен това президентът пусна и писма на свои последователи, които се афишират срещу Болтън и го съпоставят с други фигури, които Тръмп окачестви като нелоялни – някогашният и уволнен от него шеф на ФБР Джеймс Коми .
Импийчмънт против Тръмп: Текат чуванията по делото против президента Републиканците имат болшинство в Сената и се чака делото да приключи с оневиняване
Опит за похищение на вниманието?

Конгресменът Адам Шиф , който е основен обвинител в процеса по импийчмънт, прикани сенаторите да си напомнят, че задачата на основателите на конституцията е била да се предотврати съществуването на изпълнителна власт, която си мисли, че ръководи „ по божествено право “.

„ Целта на Американската гражданска война беше „ никой, в това число и изключително президентът, да не е над закона. Нищо не може да е по-опасно за една народна власт от висш главнокомандващ, който си мисли, че може да работи безнаказано и без да се регистрира пред никого “, сподели Шиф пред сенаторите.
Снимка: Reuters
Тук може да се означи, че президентът има правото на т.нар " привилегия на изпълнителната власт " (executive privilege), посредством която настоящ президент може да избра да резервира дадена информация в загадка.

„ Привилегията обичайно се е употребила като щит, а не като меч “ – т.е тя няма механизъм, който да попречи на някогашен държавен чиновник да се съобрази с призовка в нарушаване с президентските заповеди или да накаже подобен по-късно, добавя NYT.

Миналата седмица Доналд Тръмп съобщи пред кореспонденти, че не желае Болтън да дава показания и съобщи, че в случай че приказва обществено, може да навреди на националната сигурност.
Снимка: Reuters
„ Проблемът с Джон е проблем на националната сигурност. Той знае някои от моите мисли. Знае какво мисля за водачите. Какво ще стане, в случай че разкрие, че не мисля положително за някой водач? Ще направи работата доста сложна “, акцентира президентът.

Още по-любопитно е, че Белият дом е знаел за информацията на Болтън още от 30 декември 2019 година, когато черновата е била изпратена до Съвета за национална сигурност за общоприет прочит преди обява. Въпреки това във Вашингтон са се пробвали да играят по друг сюжет, отбелязва изданието.
Снимка: Reuters
Един от причините на вносителите на процеса по импийчмънт е, че Тръмп е желал Украйна да проверява престоя на сина на демократа Джо Байдън - Хънтър в управлението на украинската енергийна компания „ Бурисма “, както и активността на Националния комитет на Демократическата партия.

Това разобличаване може да нанесе удар по един от главните детайли на отбраната на Тръмп в процеса, а точно, че забавянето на помощта не е обвързано с искане на президента Украйна да разгласи следствие на Джо и Хънтър Байдън .
В първия ден на процеса по импийчмънт на Тръмп: Определят разпоредбите на делото Републиканците не желаят нови очевидци и документи при процеса
Какво е нужно, с цел да бъдат призовани очевидци?
Общо 100 сенатори изслушват причините на обвиняване и защита;За да бъдат привикани очевидци е нужно болшинство от най-малко 51 гласа;Сенатът обаче е следен от Републиканците, към които е и президентът Тръмп;Все още не е ясно дали ще се стигне до показания на очевидци, само че има възможност някои от сенаторите републиканци да изискат явяването им;Защитниците на Тръмп обявиха, че в случай че обвиняването има очевидци, то и те би трябвало да призоват такива;
Самият Болтън съобщи преди време, че е подготвен да свидетелства в Сената, в случай че получи призовка. За да се случи това би трябвало да бъде събрано болшинство в горната камара на Конгреса, която е следена от Републиканците.
Снимка: Reuters
Джон Болтън напусна Белия дом след месеци на напрежение сред него и Доналд Тръмп. Двамата имаха коренни разлики в политиките по отношение на Северна Корея, Иран, Афганистан и Украйна.

Тръмп настояваше да уволни Болтън.

Болтън пък настояваше да напусне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР