Предстои изтичане на договор за 75 000 работници. Най-голямата стачка в здравеопазването в САЩ може да бъде следващата

...
Трудовият договор за хиляди обединени в синдикатите здравни работници в
Коментари Харесай

Трудовият договор за хиляди обединени в синдикатите здравни работници в пет щата и Вашингтон, окръг Колумбия, изтича в събота в 23:59 ч. Тихоокеанско време, потенциално предизвиквайки най-голямата стачка в здравеопазването в историята на САЩ.

Повече от 75 000 здравни служители, които работят в стотици заведения на Kaiser Permanente, планират да стачкуват от 4 до 7 октомври, ако не бъде постигнато трудово споразумение.

Въпреки че ръководството на болницата, лекарите и регистрираните медицински сестри не са част от спирането на работата, експертите казват, че пациентите в Kaiser Permanente, който е един от най-големите доставчици на здравни услуги с нестопанска цел в страната, вероятно ще почувстват ефектите от стачката.

Почти половината от работната сила на Kaiser Permanente може да стачкува

Работниците, които ще стачкуват в Калифорния, Колорадо, Орегон, Вашингтон, Вирджиния и Вашингтон, окръг Колумбия, са част от коалиция от осем синдиката. Те работят в широк спектър от позиции в подкрепа на здравеопазването, които включват асистенти за медицински сестри, рентгенови техници, фармацевти и оптометристи, наред с други роли. Коалицията представлява около 40% от целия персонал на Kaiser Permanente, според говорителя Рене Салдана от Международния съюз на обслужващите служители-Обединено здравеопазване (SEIU-UHW). SEIU-UHW е най-големият синдикат в коалицията.

В изявление за CNN в четвъртък Хилари Коста, говорител на Kaiser Permanente, каза, че е постигнат напредък в преговорите и призова работниците да отхвърлят призивите за стачка.

„Въпреки че заплахата от стачка е разочароваща, това не означава непременно, че стачка ще се случи“, каза Коста. „Ние приемаме сериозно всяка заплаха за прекъсване на грижите за нашите членове и имаме планове, за да гарантираме, че можем да продължим да предоставяме висококачествени грижи, ако наистина се случи стачка следващата седмица.“

Краткосрочна стачка вероятно няма да повлияе на приходите на Kaiser Permanente. За разлика от традиционните медицински системи с такса за услуга в Съединените щати, пациентите на Kaiser Permanente плащат членски внос за здравни услуги. Kaiser Permanente има 12,7 милиона членове и управлява 39 болници и 622 медицински кабинета, според уебсайта му.

Ако не бъде постигнато решение след евентуална октомврийска стачка, SEIU-UHW заяви, че коалицията е готова да започне „по-дълга, по-силна“ стачка през ноември, когато изтича отделен договор за някои синдикализирани служители в щата Вашингтон, потенциално добавяйки допълнителни работници до пикета.

Коалицията иска всеобхватни увеличения за справяне с нарастващите разходи за живот, защита на работните места срещу аутсорсинг и подизпълнители, актуализации на медицинските обезщетения на пенсионери на служителите и план от Kaiser Permanente за справяне с „кризата“ с недостиг на персонал, която напусна служителите се чувстват преуморени, според уебсайта на SEIU-UHW.

„В момента работниците наистина са притиснати“, каза Салдана. „Те преминаха през най-лошата глобална здравна криза от едно поколение и след това излизат и се притесняват да плащат наем, притесняват се да не загубят къщата си, притесняват се да живеят в колите си.“

Усилията за постигане на сделка продължават

Последната актуализация от коалицията показва, че двете страни все още са далеч една от друга. Коалицията настоява за общо увеличение с 6,5% през първите две години от трудовия договор и с 5,75% през следващите две години. Според уебсайта на SEIU-UHW Kaiser Permanente е предложил увеличение от максимум 4% за първите две години от договора и увеличение от 3% за следващите две години.

Бетси Туичъл, представител на коалицията на синдикатите Kaiser Permanente, каза пред CNN, че преговорите за договор с ръководството на Kaiser Permanente ще продължат в събота преди крайния срок за 23:59.

„Не може да има споразумение, докато ръководителите на Kaiser не спрат да се пазарят недобросъвестно със здравните работници на първа линия за решенията, необходими за прекратяване на кризата с недостига на персонал на Kaiser“, каза Туичъл.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР