Предстои да започне разширението през Слатина“. Подготвяме и проект е

...
Предстои да започне разширението през Слатина“. Подготвяме и проект е
Коментари Харесай

Фандъкова: В последните 15 години построихме 80% от метромрежата на София

Предстои да стартира разширението през „ Слатина “. Подготвяме и план е за развиване на първата метролиния

За мен метрото е стратегическият план, който трансформира София в модерна европейска столица и промени живота на софиянци. В последните 15 години построихме 42 км метро – това е 80% от метромрежата и това демонстрира в действителност голямата скорост на развиване, която постигнахме. Това сподели през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на интернационална научна конференция тематика “Иновативни архитектурни, градивни и механически решения при строителството на метрополитени “, отдадена на 25-ата години от началото на софийското метро. На 28 януари 1998г. потегля първият трен на столичната подземна железница от метростанция „ Сливница “ до метростанция „ Константин Величков “. На конференцията участваха проф.Стоян Братоев, проф.Божидар Божинов, редица учени от столични университети, както и доктор Марк Балоуз.
През 2009 година метрото имаше 8 станции, в този момент са 47 и 35% от пътуванията с градския превоз се поемат от метрото. За годините, в които съм кмет, съумях да защитя над 2,5 милиарда лева за строителството на метрото, от тях над 400 млн. лева са личното общинско финансиране, което осигурих, уточни също Фандъкова.
Тя благодари на проф. инж. Братоев, на хората, които са работили за реализацията на този огромен план, както и на Европейската комисия, Европейската капиталова банка и държавните управления, които са подкрепили работата за софийското метро.
По думите на кмета Фандъкова: ускорихме темповете на строителство, като в интервала 2012 – 2021г. реализирахме най-мащабната стратегия за уголемение на метрото. Свързахме с метро част от най-големите жилищни региони – „ Младост “, „ Изток “, „ Дианабад “, „ Мусагеница “, „ Лозенец “, „ Надежда “. Това, което постанових като метод на работа е, че дружно с подземното строителство на метрото, изграждахме и реновирахме и главните булеварди, което действително промени градската среда в голяма част от София. Построихме 7 огромни буферни паркинга на станции на метрото, връзка с Летището и три интермодални вразки с жп превоза, в развой на подготовка е и четвърта в кв. Обеля. Променихме и навиците за пътешестване в града на над 350 хиляди души, които всеки ден употребяват метрото.
С бързите темпове на строителство и архитектура на софийските метростанции, които се отличават с присъщ образ, софийското метро не отстъпва на метрополитените в останалите европейски страни. През 2021г. завършихме цялостната мрежа от три диаметъра и софийското метро прибави нови изгоди за града – намалихме нездравословните излъчвания с 90 хиляди т. годишно и с 25% трафика в регионите, през които минава.
Метрото е и образец за новаторски решения в строителството, които са от основно значение за града.
В момента строим 3 км метро през регион „ Подуяне “, а през тази година ще стартираме още 6 км през регион „ Слатина “. Така че тази година ще имаме 9 км ново метро в строителство. По този метод подсигурявам, както със стартирало строителство, по този начин и с финансирането, което осигурих, че след 4 години метромрежата на София ще бъде 61 км и над 500 хиляди души ще пътуват по най-бързия и комфортен метод в града. С тези два нови сектора делът на метрото в градския превоз ще доближи 50%. Това значи, че за по-малко от две десетилетия ще сме построили напълно нова транспортна мрежа на София.
Подготвяме и план е за разширението на първата метролиния в западна посока – от Министерски съвет Люлин към софийския околовръстен път. Очакваме през 2023 година да се завършват и процедурите по одобрение на Подробния организационен проект за трасето от бул. „ Черни връх “, през кварталите „ Кръстова вада “ и „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ до Студентски град.  
В чест на 25-ата годишнина на метрото бе валидирана и пощенска марка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР