Предстои да разберем дали как ще се произнесе директорът на

...
Предстои да разберем дали как ще се произнесе директорът на
Коментари Харесай

За Земята: Заводът за изгаряне на отпадъци в Павликени може да бъде спрян

Предстои да разберем дали по какъв начин ще се произнесе шефът на Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) Велико Търново за завода за изгаряне на боклуци край Павликени, разясниха през вчерашния ден в прессъобщение до медиите от " За Земята ". Въпросът е дали ще поддържа жителите на покрайнината или ползите на предприемача Румен Гайтански-Вълка, който има контракти за сметосъбиране с няколко общини, измежду които и София. Заводът за изгаряне на боклуци край Павликени бе утвърден от Експертен екологичен съвет към РИОСВ-Велико Търново с 9 гласа за, 2 срещу и 6 въздържали се от експертен съвет, макар безапелационното противоречие на локалните хора и бизнеси. В изгода на плана гласоподава заместник-кметът на Павликени Анастасия Вачева, кметът на село Върбовка — Ивелин Розинов, и седем представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново. Данита Заричинова от “За Земята” и Пенчо Пандъков от Риболовен клуб " Балканка " бяха срещу. Мегазаводът за изгаряне на боклуци до Павликени е комфортно прикрит като енергоизточник в произвеждане за каменна вата. Дружество Петрургия, благосъстоятелност на Румен Гайтански, има 35-годишна концесия за рандеман на базалт до село Върбовка, община Павликени. Екологично съдружие “За Земята” към този момент изпрати мнение по отчета за Оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС), в който се цитират редица нередности. По време на полемиките Данита Заричинова от “За Земята” настоя Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново да отхвърли импортирания отчет и да изиска да бъде изработен нов. Капацитетът на оборудването е повече от два пъти по-голям от предвиждания в софийския план за изгаряне на боклуци — 420 хиляди тона боклуци на година, което е 1100 тона дневно от цялата страна. Остава отворен и въпросът за състава им — в България липсва надзор на предварителното обособяване на избран вид боклуци, да вземем за пример метали, акумулатори, ел. и електронно съоръжение и други, а разделното събиране на рискови боклуци от семействата е извънредно неефективно. За Столична община процентът събираемост е към 1%, което е несъмнено доказателство, че е невероятно да се обезпечена, че няма да се изгарят смесени боклуци, в които има и рискови. Резултатът е, че вложителят ще има на ниска цена ток, който ще му обезпечи добра облага от каменната вата, а негативите остават за жителите и природата на община Павликени. В отчета липсват задоволителни гаранции, че ще има първокласен мониторинг на излъчванията от завода за изгаряне на боклуци. В документа е маркирано, че наоколо до терена на капиталовото предложение няма пунктове за премерване на качеството на атмосферния въздух и към 2021 година липсват задоволително настоящи данни — последните проби са взети от мобилна станция през 2011 година
Тези недостатъци са от сериозна значимост за здравето и живота на хората. Доказано е, че в процеса на изгаряне на твърди боклуци се образуват диоксини и фурани – устойчиви органични замърсители (УОЗ), които са измежду най-токсичните химикали, известни на науката.
Световната здравна организация дефинира диоксините като канцероген от клас 1 – т.е субстанции, за които е потвърдено, че са ракообразуващи за хората, даже при извънредно дребни количества.
“Показателно е, че планът за мегазавод за изгаряне на боклуци сплоти доста локални хора и бизнеси, тъй като не са съгласни да заплащат със здравето и бъдещето си. Много бизнесмени и локални начинания към Велико Търново и Павликени ще бъдат директно наранени от замърсяването и влошеното качество на живот. Проектът е в изострен прорез с техните ползи и е малко евентуално в миналото да получи подкрепа”, споделя Данита Заричинова от " За Земята ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР