Предстои да бъде надградена системата за електронно проследяване СЕСПА по

...
Предстои да бъде надградена системата за електронно проследяване СЕСПА по
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Надградената система СЕСПА ще осигури постоянен цялостен контрол върху пътя на лекарствата

„ Предстои да бъде надградена системата за електронно следене СЕСПА по метод, който ще обезпечи непрекъснат надзор за всяка опаковка с лекарство от влизането на територията на страната през всички стопански оператори до приемането и от пациента “. Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов във връзка следващата вълна от сигнали за дефицит на инсулини в аптеките.

Той бе безапелационен, че това би трябвало да стане до септември, а следенето ще се реализира по народен референтен номер и код за верификация на лекарството по целия му път през всички оператори до достигането му до пациента.

„ Предвиждат се и законови промени, които ще решат проблемите в бранша. Още идната седмица стартират диалози с търговци на едро и фармацевтични компании “, акцентира зам.-министърът.

Проф. Гетов осведоми, че и все още в аптечните хранилища у нас има инсулин за три месеца. „ В аптечната мрежа и при търговците на едро има дефицит и това образува казуса в лекарствоснабдяването. Основният проблем за дефицита на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция “, изясни заместник-министърът.

На последното съвещание на парламентарната Комисия по опазването на здравето е станало ясно, че фактически макар възбраната за експорт на инсулини това са е случвало и затова към този момент има санкционирани компании с по 150 000 лева, както е написано в закона.

„ Миналата година октомври месец имахме 12 сигнала за липса на инсулин. Предприехме тази заповед за възбрана за експорт на инсулин в чужбина и януари имахме 3 сигнала, а февруари – 2. Все отново към този момент има санкционирани компании с по 150 000 лв. за непозволено изнасяне на инсулин от страната макар въведената възбрана “, сподели проф. Илко Гетов.

Той допусна, че с идните законодателни промени размерът на тази глоба ще бъде повишен.

На 14 май изтича срокът на известието на Европейската комисия, след което измененията в закона могат незабавно да влязат за разглеждане от народните представители и сигурно това ще се случи доста бързо, предвижда зам.-министърът.

Промените с цените на медикаменти за онкологично лекуване отвън цената на клиничната пътека би трябвало да влязат от 1 юли, уточни проф. Гетов. Той посочи, че до тази дата би трябвало да бъде изменена наредбата, да се сформира лист със приблизително претеглени цени, с цел да няма тази разлика от 20-28-30 и повече пъти в едно или друго лечебно заведение в сумата, която заплаща Касата. Другата мярка е възнаграждение само за медикаменти, които са отписани от системата за верификация, с цел да няма два пъти възнаграждение на едно и също лекарство, изясни проф. Гетов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР