Представяне на най-новата книга на краеведа Ивана Захариева Магията на

...
Представяне на най-новата книга на краеведа Ивана Захариева Магията на
Коментари Харесай

Премиера на книгата на Ивана Захариева „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ се състоя във Враца

Представяне на най-новата книга на краеведа Ивана Захариева „ Магията на говора в с. Зверино, Врачанско “ се състоя в Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца.

Организатори на събитието бяха Регионална библиотека „ Христо Ботев “, Клубът на дейците на културата в регионалния център и Регионално краеведско сдружение – Враца. Премиерата почетоха близки и другари на авторката от Враца, Мездра, Зверино, Игнатица и други обитаеми места, фенове на краезнанието.
Основна част от „ Магията на говора в с. Зверино, Врачанско “ заема „ Речник на говора “, в който по азбучен ред са включени към 4 000 диалектни думи от говора в с. Зверино. Говор, който спада към групата на западните български приказва и по-точно, съгласно езиковеда проф. Любомир Андрейчин, е вариация (подговор) на врачанския диалект.
В книгата има и две приложения: „ Истински случки “ – хумористични истории, разказани в типичния за Ивана Захариева саморасъл разказвателен сказ, и „ Характерни изрази “, които са допълнение към една от предходните книги на авторката – „ Народни умотворения – с. Зверино ”. Печатно издание е богато излюстрирано със фотоси, с помощта на фотолетописеца на Искърското дефиле Борис Кръстев.
„ Това езиково благосъстояние би трябвало да се събере (доколкото е възможно) и да се резервира в сегашното и бъдещето на поколенията, споделя във въведението на „ Магията… “ Ивана Захариева. Този наш диалект – не доста корав, в едни случаи самоироничен и саркастичен, в други – мил и звучен, провикващ се през „ връо̀вете “ и вековете, топлещ и роден… Връща ни в предишното, връща ни на село при роднините, приятелите и детството. Прави ни по-близки, припомня ни от кое място идваме, прави ни зверинчани! “
„ Силно се надявам, че този речник ще се добави във времето, написа в умозаключение авторката, ще бъде потребен на учениците, ще се употребява и от младите, и от старите зверинчани, както и, че ще бъде забавен за хората, напуснали Зверино и за неговите посетители. “
„ Книгата е забавна и потребна за жителите на селото, за техните наследници, за хората от прилежащите села, чиито диалект е непосредствен до този на зверинчани, отбелязва от своя страна в предговора на изследването доктор ф. н. Анета Дилова. Тя е следващата краеведска творба на авторката, посветила перото, мозъка и сърцето си на своето родно село. “
„ Магията на говора в с. Зверино, Врачанско “ излиза с финансовата поддръжка на Община Мездра и на НЧ „ Факел-1926 “ – с. Зверино, както и със съдействието на близки и другари на авторката – и най-много на нейната щерка Гергана Михалчева, която е и редактор на книгата.
На премиерата своите усещания от краеведското проучване споделиха Силвия Павлова, Калина Тодорова, Пепа Йончева, Мирослав Гетов, Огнян Пищиков, Цветан Ценов, Румяна Иванова, Петър Вутов, Катина Йотова, Христана Вакова, Иванка Гьонова и Иванка Драганова.
Ивана Захариева получи приветствени адреси, цветя и дарове от Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца, НЧ „ Факел-1926 “ – с. Зверино, НЧ „ Отец Паисий-2008 “ – кв. Кула̀та, НЧ „ Н. Й. Вапцаров 1919 “ – с. Игнатица и други
„ Магията на говора в с. Зверино, Врачанско “ e осмата книга на Ивана Захариева. Останалите са: „ Село Зверино. Бит и обичаи в края на XIX и първата половина на XX век ” (2002), „ Нашият жанр ” (2002), „ Народни умотворения – с. Зверино ” (2004), „ 80 години Читалище „ Факел ” – с. Зверино, Врачанска област ” (2007), „ Църквите и паметниците на с. Зверино ” (2011), „ С музика в сърцето. Биографичен етюд за композитора Димитър Ангелов ” (2014) и „ 130 години Благотворително сдружение „ Червен кръст ” във Враца и Врачанско ” (2015).
Мирослав Гетов, фотоси: Борис Кръстев
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР