Представям ви черния боб като един от най-интересните и вкусни

...
Представям ви черния боб като един от най-интересните и вкусни
Коментари Харесай

Супа от черен боб

Представям ви черния фасул като един от най-интересните и вкусни представители на семейство бобови - луксозна супа с черен фасул

Необходими Продукти

● черен фасул - 1 пакет (500 г)
● олио - 4 с.л.
● масло - 4 с.л.
● лук - 2 глави
● моркови - 2 бр.
● червени чушки - 1 бр.
● червен пипер - 2 ч.л.
● доматено пюре - 2 с.л.
● домати - 1 бр., добре узрял
● чесън - 4 скилидки
● зеленчуков бульон - 1 кубче
● дафинов лист - 3 бр.
● сол
● черен пипер - на усет
● мащерка
● кимион
● индийско орехче
● карамфил
● куркума
● кардамон
● канела
● чили
● магданоз - 1/4 връзка

Начин на подготвяне

Представям ви черния фасул като един от най-интересните и вкусни представители на семейство бобови. Според описанието на опаковката той е отлична композиция от фибри и протеини, с което не могат да се похвалят нито плодовете, нито месото и морските блага.

Този вид мрачен фасул оказва помощ в битката с хронични болести, като диабет, сърдечно-съдови проблеми и недостиг на скъпи за клетките субстанции. Интересно е, че той не подува стомаха, а даже в противен случай - усвояването му образува отбрана върху червата и стомаха. Една купичка чорба от черен фасул съдържа към 48 г въглехидрати, 15 г фибри, 21 г протеини и 1 г мазнини.

Една порция чорба от черен фасул доставя организма с към 20 % от целесъобразното на ден количество желязо за възрастни и към 5 % от нужния калций, също по този начин съдържа положителни количества калий, фосфор, манган, магнезий и витамини от група В. Ето и по какъв начин да си приготвим тази толкоз потребна фасул супа.

Черният фасул се измива хубаво и се накисва за най-малко 12 часа или за едно денонощие, като водата му се сменя няколко пъти през това време.

След като бобът е киснал задоволително, още веднъж се измива и се трансферира в тенджера под налягане. Залива се с 1.5 л. вода и след повдигането на парата котлона се понижава и бобът се оставя да ври към 30 минути. След това изчакваме малко, до момента в който спадне налягането, и отхлупваме тенджерата.

Докато бобът ври, лукът, морковите, чушката, чесънът се нарязват на дребно, доматът се настъргва на едро ренде, магданозът се наситнява.

В подобаваща дълбока тенджера загряваме маслото и олиото и прибавяме наситнените лук, моркови и алена чушка и щипка сол. Запържваме ги до златист цвят и по-късно прибавяме скълцаните скилидки чесън, аления пипер, доматеното пюре и настъргания на рендето домат.

Пускаме при тях и трите дафинови листа и кубчето зеленчуков бульон, прехвърляме водата и боба от тенджерата под налягане и щом супата с боба заври понижаваме котлона и оставяме да къкри още към половин час. Изберете и прибавете подправките и количеството им съгласно вашия усет.

Според етикета на черния фасул, той като по-екзотичен тип чудесно си кореспондира с по-екзотични подправки като куркума, карамфил, чили, кардамон, индийско орехче и канела. Аз подправих с 1 ч.л. индиййско орехче, няколко щипки едро чили на люспи, черен пипер и мащерка.

Тъй като черният фасул не се разварява при готвенето, с цел да има повече компактност супата с фасул, отливам два-три черпака от нея и я пасирам. Връщам пасираната чорба в тенджерата, разбърниквам хубаво и чак най-сетне, когато супата е подготвена фалшифицирам със сол на усет. Ако добавите солта по-рано, то има заплаха бобът да не се свари хубаво.

При сервирането (по желание) поръсете със ситно скълцан свеж магданоз.

Добър вкус и бъдете здрави!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР