Представителят на Европейския съюз за Централна Азия Питер Буриан по

...
Представителят на Европейския съюз за Централна Азия Питер Буриан по
Коментари Харесай

Няма достатъчно газ за запълването на Южен газов коридор


Представителят на Европейския съюз за Централна Азия Питер Буриан по време на първия Каспийски стопански конгрес в Туркмения заяви за новата тактика на Европейски Съюз, която допуска опцията за закупуване на туркменски газ. В сходство с тази тактика, Европейски Съюз счита да обезпечи достъп до газовите запаси на туркменската страна. По думите на Буриан, през 2019 година Европейски Съюз „ е засилил разискването с Туркмения на въпросите за енергийното съдействие, в това число строителството на Транскаспийски газопровод “.

Въпросът за строителството на газопровод през Каспийско море до Азербайджан се разисква не за първа година и стана извънредно настоящ в този момент, когато приключва построяването на „ Южен газов кулоар “, написа за Прайм Андрей Карабьянц.

Проектът „ Южен газов кулоар “ през цялото време е поддържан по всякакъв начин от страните от Европейски Съюз, защото се преглежда като различно трасе за доставки на природен газ за Европа, заобикаляйки Русия. Европейските финансови структури предоставиха на азербайджанските и турските участници в плана огромни заеми са строителството.

„ Южен газов кулоар “ даже получи от Брюксел изключение от Третия енергиен пакет, забраняващ на фирмите, добиващи газ да управляват газопроводите, по които се реализират доставки за Европейски Съюз.

TANAP е подготвен за доставки за Европа

През юни предходната година в Турция бе пуснат в употреба газопровода TANAP – главното звено от „ Южен газов кулоар “. Акционери в него са азербайджанската компания с държавно присъединяване Southern Gas Corridor, турските SOCAR Turkey Enerji и BOTAS, както и английската BP.

По време на тържествената гала по стартирането на газопровода TANAP президентът на Турция Реджеп Ердоган сподели: „ Откриваме Трансанадолския газопровод, гръбнакът на „ Южен газов кулоар “, който ние назоваваме енергийният Път на коприната “.

TANAP минава през територията на Турция – от грузинската граница на изток до границата с Гърция на запад. Дължината на газопровода е 1841 км. По данни на турски източници, вложенията в строителството са 7,99 милиарда $.

Търговските доставки на азербайджански газ по TANAP започнаха на 30 юни 2018 година От момента на стартирането в употреба общият размер от доставките на газ по газопровода са 1,87 милиарда куб м.

SOCAR на 1 юли 2019 година заяви за цялостна подготвеност на TANAP за начало на доставките на газ за Европа.

За износ на газ за Европа се строи и газопровода ТАР (Трансадриатическия газопровод) с дължина от 878 км от турско-гръцката граница до Италия. В началото на август газопроводът бе издигнат до 88 %.

Общата дължина на „ Южен газов кулоар “ надвишава 3,5 хиляди километра. Общите разноски по реализирането на плана – строителството на TANAP и TAP, разширението на Южно-Кавказкия газопровод и вторият стадий от създаването на находището Шах-Дениз се правят оценка на 40 милиарда $. Участниците в плана чакат, че доставките на азербайджански газ за Европейски Съюз ще стартират през 2020 година

С наближаването на 2020 година точно пораждат и въпроси за опцията на Азербайджан да обезпечи доставки по „ Южен газов кулоар “ в цялостен размер.

Шах-Дениз не оправдава очакванията

Ресурсната база на плана е находището Шах-Дениз на шелфа на Каспийско море. По публични данни на азербайджанската страна балансовите ресурси на находището са за 1,2 трлн. куб м.

През първото полугодие на 2019 година от находището са добити 8,4 милиарда куб м – с 68 % повече спрямо година по-рано. Съществуващите добивни мощности на находището са за 56 млн. куб м дневно, или към 20 милиарда куб м годишно.

През януари-юни 2019 година експортът на газ от Шах-Дениз за Турция е 953,3 млн. куб м. През тази година доставките на газ по TANAP се възнамерява да са в размер от 3 милиарда куб м, а през 2020 година би трябвало да се усилят до 6 милиарда куб м. За осъществяване на проекта за 2019 година през второто полугодие би трябвало да се усили доста добива от Шах-Дениз.

По данни на Държавната митническа комисия на азербайджанската страна, през януари-юни 2019 година експортът от страната доближава 5,66 милиарда куб м – с 83 % повече, в сравнение с през първото полугодие на предходната година. Приходите от експорта на газ са 1,05 милиарда $.

За същия интервал доставките на нефт за чужбина са били 15,83 млн. тона и са донесли на експортьорите 7,6 милиарда $. През първото полугодие добивът на газ в Азербайджан се е нараснал с 19,4 % и е достигнал 17,3 милиарда куб м. От това количество производството на търговски газ е било 11,99 милиарда куб м – с 35 % повече в съпоставяне със същия интервал година по-рано. Разликата в смисъла се изяснява с нуждата от нагнетяване на част от количествата назад в пластовете за повишение на извличания нефт от групата залежи Азери-Чираг-Гюнешли.

От Азери-Чираг-Гюнешли се добиват повече от три четвърти от целият азербайджански нефт, който е доста по-скъп от природния газ. Независимо от нарастването на добива за нагнетяване на газ, добива на петрол в страната понижава. През 2010 година добивът е надхвърлял 50 млн. тона нефт, а през предходната година е достигал общо 38,76 млн. тона.

Негативната наклонност в петролния бранш на Азербайджан продължава. През първото полугодие на 2019 година добивът на петрол и кондензат понижава в годишно изражение с 3,1 % - до 18,7 млн. тона. Повечето специалисти са уверени, че за попречване на по-нататъшния спад на добива, размерът на назад нагнетяване на газ в Азери-Чираг-Гюнешли ще би трябвало да се усили.



Газа може да не стигне

Независимо от забележителното нарастване на експорта, на Азербайджан газа не доближава, с цел да обезпечи осъществяването на всички поети задължения.

По дълготрайни контракти Азербайджан би трябвало да доставя газ за Грузия и Турция. През предходната година размерът на доставките е бил за 2,68 милиарда куб м и 7,5 милиарда куб м надлежно. Вътрешното ползване в страната се прави оценка на 10 – 11 милиарда куб м. Основни консуматори на газ вътре в страната са генериращите компании и семействата.

За обезпечаване на потребностите и осъществяване на отговорностите към другите страни, Баку внася ирански газ за Нахичеванска област, отделена от главната част на Азербайджан от територия на Армения.

Баку е заставен също по този начин да купува и туркменски газ, нужен за осъществяване на отговорностите към Грузия и обезпечаване на вътрешното ползване по време на пиковото търсене. Доставките се реализират посредством пренос през територията на Иран.

До края на предходната година „ Газпром “ също доставяше газ за Азербайджан. Руският газ се преработваше вътре в страната, а също по този начин се използваше за поддържане на постоянният износ през зимния интервал.

По TANAP размерът на доставки би трябвало да е от порядъка на 16 милиарда куб м – 6 милиарда куб м са предопределени за Турция и 10 милиарда куб м за страните от Европейски Съюз. Експортът на азербайджански газ по „ Южен газов кулоар “ за Европа би трябвало да стартират още през идната година, само че размерът на доставки е доста под 10 милиарда куб м газ годишно.



Ако газа не стигне, „ Газпром “ ще добави

От Европейски Съюз не са уверени, че европейските консуматори ще могат да получават по „ Южен газов кулоар “ азербайджански газ в размер от 10 милиарда куб м газ годишно, без значение от големите вложения в плана. На Запад пораства разбирането за това, че за натоварването на „ Южен газов кулоар “, което може да откупи разноските, ресурсите на Шах-Дениз не са задоволителни. Необходим е газ от други източници.

Необходимите ресурси има Туркмения. Но за доставките на туркменски газ за Европа е нужен Транскаспийски газопровод, въпросът за строителството на който сложи Буриан по време на Каспийския конгрес.

Иран обаче е проти строителството на Транскаспийския газопровод, защото той може да нанесе съществени вреди на екологията на района. За доставката на газ за Европа Техеран предлага да се употребява съществуващата иранска инфраструктура.

Москва поддържа Техеран. Премиерът на Русия Дмитрий Медведев по време на Каспийския конгрес съобщи: „ Абсолютно съм уверен, че всички огромни планове на Каспийско море би трябвало да минат през детайлна и безпристрастна екологична експертиза с присъединяване на експерти от всички прикаспийски страни “.

Без единодушието на Русия и Иран да се построи Транскаспийски газопровод не е допустимо. Но в случай че за запълването на „ Южен газов кулоар “ не доближава азербайджански газ, то нужните размери може да бъдат предоставени от „ Газпром “. Сега се разисква опцията за присъединение към ТАР на газопровода „ Турски поток “, строителството на който се приключва от съветска компания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР