Представителят на държавата в бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим Бургас” ще

...
Представителят на държавата в бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим Бургас” ще
Коментари Харесай

Новата комисия за Лукойл ще изслуша представителя на държавата в рафинерията

Представителят на страната в бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъде изслушан в околните седмици от новата парламентарна комисия, изследваща доставките на недопечен нефт до рафинерията. Това разгласи във вторник ръководителят на комисията Андрей Михайлов, а самата комисия бе основана преди седмица. До тази развръзка се стигна откакто депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров предложи незабавно след чуването на ръководителя на ДАНС да бъде поканен и представителят на страната в " Лукойл Нефтохим Бургас " Красимир Първанов.

От месеци насам. Това изказване бе направено от министъра на енергетиката Александър Николов още през януари. Красимир Първанов, който съставлява златната акция на страната в сдружението обаче изясни, че няма обвързване да написа и подава доклади.

Порой от въпроси

Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с доставката на недопечен нефт до производителя на горива " Лукойл Нефтохим Бургас " АД е изпратила въпроси към институциите по отношение на работата на рафинерията, уточни още Андрей Михайлов. Той посочи, че към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са изпратени въпроси, свързани с производствата, които е образувала във връзка със злоупотреби в бранша, както и за злоупотреби с господстващо състояние на " Лукойл Нефтохим Бургас ".

Поискано е в цялост определение на Комисия за защита на конкуренцията, както и отчетите от производствата на комисията. Михайлов уточни, че изисква повече информация от тази, която сега е налична. Комисия за защита на конкуренцията има данни за доставните цени в " Лукойл Нефтохим Бургас " и количествата недопечен нефт, които рафинерията получава, добави той.

През пролетта от антимонополната комисия показаха, че през последните две години е почнала четири инспекции на пазара за горива, като три от тях са свързани с сдружения от групата " Лукойл ".

Комисията изяснява, че се намесва при повишение на цените, когато това е вследствие на картел или корист с господстващо състояние. В случая обаче " завишаване при цените на горивата се следи и в останалите страни от Европейски Съюз ".

Изпратени са въпроси и до Агенция " Митници ". От организацията, наред с нормалните и налични материали, са поискани и отчетите от осъществените инспекции на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Поискана е и информация за осъществените проверки. Изискана е информация във връзка с материалните отчетности на рафинерията - данни за свободното послание на първични материали и материали, информация за осъществените износи, информация за бракуваните артикули, както и за броя на танкерите и размерите на недопечен нефт, който се преработва в рафинерията в Бургас.

Препоръка

Андрей Михайлов предложи на всички членове на краткотрайната комисия да се срещнат със секретния отчет от Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), в който се съдържа информация за доставните цени и количества нефт в " Лукойл Нефтохим Бургас ". Според него, прочитайки този отчет, членовете ще се ориентират какво се случва в рафинерията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР