Представителството на Европейската комисия в България ще отбележи Деня на

...
Представителството на Европейската комисия в България ще отбележи Деня на
Коментари Харесай

Мащабно 3D мапинг шоу ще има в София за Деня на Европа

Представителството на Европейската комисия в България ще означи Деня на Европа - 9 май, с голям брой събития и начинания, които ще се състоят в София в няколко следващи дни, оповестиха от представителството.

Всички те се провеждат взаимно с Информационното бюро на Европейския парламент в България, а сътрудници са Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 и Столична община.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на остарелия континент.

Отбелязва се на 9 май, тъй като това е датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа.

Пет години след края на Втората международна война (на 9 май 1950 г.) той приканва за съюзяване на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове.

В България той се празнува от 2005 година, откакто Министерският съвет издава разпореждане за това на 29 март. България се причисли към Европейския съюз от 1 януари 2007 година Договорът за присъединение е подписан на 25 април две години по-рано.

От 11.30 до 13.00 часа през днешния ден в Аулата на Софийския университет комисар Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През... към профила, евродепутатът Искра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 година в София,... към профила и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета... към профила ще дискутират с жители тематиката за младежите и тяхното бъдеще в цифрова Европа.

От 21.30 часа през днешния ден на площад "Независимост " жителите и гостите на столицата ще могат да следят светлинно и звуково 3D мапинг шоу, отдадено на Европейската година на културното завещание 2018.

От 18.00 до 22.00 часа през днешния ден в "Нощ на литературата " на забавни места ще се чете европейска преводна литература. Събитието в София се провежда взаимно с културните институти на страните членки на Европейски Съюз и е ориентирано към разпространение на европейската просвета и литература. В клуб "Каркасон " на ул. "Уилям Гладстон " 30 Весела Бабинова ще чете романа "Остров Крах " на Ина Вълчанова, притежател на Наградата на Европейски Съюз за литература.

След 10.00 ч. на 12 май на Голямата поляна в Южния парк в София ще се организира десетия подред Фамилатлон - празник на фамилията, спорта и здравословния метод на живот, в който дребни и огромни ще могат да вземат участие в занимателната игра "Малката Европа " и ще научат забавни обстоятелства за страните членки на Европейския съюз. Европейските институции се включват и с щандове с игри, и осведомителни материали, а на щанда на Европейската комисия ще бъде показана и най-новата акция за младите - #EUandME.

От 9.00 ч. на 13 май в границите на първия по рода си полумаратон в София ще се организира и първото издание на "RUN4EU " - гратис щафетно тичане за възпитаници и учебни тимове. Стартът и финалът са на площад "Александър Невски ". Игри и атлетически провокации за деца ще има от 10.00 ч. на площад "Александър Невски ". Фокусът на самодейността e интензивният метод на живот измежду младите, както и смисъла му за децата в учебна възраст в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР