Представителката на Репортери без граници Полин Адес-Мевел (вдясно) участва в

...
Представителката на Репортери без граници Полин Адес-Мевел (вдясно) участва в
Коментари Харесай

Пеевски на светло в Брюксел

Представителката на " Репортери без граници " Полин Адес-Мевел (вдясно) взе участие в представянето на Бялата книга за българските медии и се трансформира в цел на медиите към Пеевски

© Анелия Николова Още по тематиката
Кой опасява публицистите

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски редовно употребява медиите си за офанзива против самостоятелни издания, малките екрани и публицисти. Тази седмица си набеляза Светослав Иванов от bTV
16 яну 2018
Как да се решат проблемите на българските медии

Съюзът на издателите показа Бяла книга за натиска върху свободната публицистика и предложи ограничения за излизане от тази обстановка
11 яну 2018 " Господин Пеевски има единствено " Телеграф ", уеб сайтът " Монитор ", седмичника " Политика ", районния " Борба " и един състезателен ", натъртва Люба Будакова, гл. редактор на в. " Монитор " - " няма малките екрани, радиостанции, разпространяване ". Будакова показа различната позиция за медийната независимост в България, по време на кръгла маса, проведена в Брюксел от немската фондация " Европейски център за преса и медийна независимост " (ЕЦПМС). Според нея, всички, които настояват, че депутатът от Движение за права и свободи, с изключение на изброените медии, има или управлява и други медии или разпространяването на вестници, създава подправени вести.

Сцената се разигра пред представители на " Репортери без граници ", " Комитета за отбрана на публицистите ",експерти от Съвета на Европа, членове на политическите кабинети на европейски комисари, пристигнали да чуят за последователното задушаване на свободата на медиите и медийния монопол в България.

Ситуацията беше показана от Съюза на българските издатели (в който членува " Икономедия " ), Асоциацията на европейските публицисти – България и Съюза на българските публицисти. Експертите бяха пристигнали, с цел да се срещнат с резултатите от концентрацията на медийната благосъстоятелност, аргументите заради които България се срути за последните 10 години от 36 на 109 място по медийна независимост в класацията на интернационалната организация " Репортери без граници ", както и за продължаващите закани против публицисти, показани от репортера на " Бивол " Димитър Стоянов.

Какво по-добра среда за развенчаване подправените вести. Само че

Само че както всеки опит за прикритие на налагания от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, с дейната помощ на страната, медиен монопол, и този тромаво пропада. Този път обаче пред аудитория, която се вълнува от свободата на медиите и новинарските операции.Препоръки за незабавни дейности на " Европейски център за преса и медийна независимост "

1. Правителството да вземе ограничения, с цел да подсигурява плурализма на медиите.
2. Европейските фондове за информационни цели да не бъдат разпределяни единствено в другарски на властта медии.
3. Независмите публицисти в България са под опасност. Настояваме държавното управление да подсигурява сигурността им.

След като ръководителката на отдел " Европа " в " Репортери без граници " Полин Адес-Мевел, някогашен публицист с дългогодишна процедура в Агенция франс прес (АФП), взе участие преди няколко седмици в представянето в София на " Бяла книга за свободата на медиите в България " и даде изявление по тематиката за bTV, на нея стартират да и се случват странни неща. Първо в. " Телеграф " намира във обстоятелството, че тя стартира кариерата си като кореспондент за Агенция Франс Прес в Москва в края на 80-те година на предишния век, намесата на някаква мистериозна алена ръка. След това, в офиса си в Париж Адес-Мевел получава писмо със застрашителен звук, поради изказванието на " Репортери без граница ", че 80% от разпространяването на вестници в се управлява от Пеевски – обществена загадка в България. Според Люба Будакова в писмото нямало закани, защото просто желало да опровергае подправената, съгласно нея, вест.

Интересното обаче, както отбелязва Адес-Мевел, е че писмото, което е получила, идва от " Канал 3 " – малкия екран, която (формално) няма нищо общо с Пеевски, който имал единствено шест вестника.

Случката показва по какъв начин ловците на подправени вести от медиите в орбитата на Делян Пеевски елементарно смъкват прикритието си, оплетени в личните си тайни теории. Тя демонстрира и, че на тях не им пука изключително доста да се прикриват, защото, по този начин или другояче никой в България няма да се заинтересова от казуса с медийната централизация или да тръгне да опровергава плоските " различни " обстоятелства, които те популяризират.

Българските медийни практики обаче стават все по-ясни в Брюксел. Не че това ще докара до действителна смяна в България, само че спомага за диференцирането на медиите в страна, на които към този момент не се гледа като единна и неразбираема маса. Затова и все по-често ще стартират да се насочат рекомендации към България да направи нещо и да разбие наложения медийния монопол.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР