Представителите на Федералния резерв попариха надеждите на инвеститорите за скорошен

...
Представителите на Федералния резерв попариха надеждите на инвеститорите за скорошен
Коментари Харесай

Фед попари надеждите за скорошно намаляване на лихвите

Представителите на Федералния запас попариха очакванията на вложителите за неотдавнашен завършек на войната против инфлацията и бързото прекосяване от повишение на лихвените проценти към тяхното понижаване. Вместо да се възвърне, стопанската система на Съединени американски щати ще се свие и ще се изправи пред упорити нараствания на цените през идната година. Това съобщи Кристофър Смарт, основен световен пълководец и началник на Barings Investment Institute, представен от Business Insider.

Двама от районните представители на Фед, Джон Уилямс и Джеймс Булард, предизвестиха, че опасността от инфлацията не е изчезнала. По думите им може да се наложи централната банка на Съединени американски щати да увеличи лихвените проценти и да ги задържи през идната година, с цел да ограничи възходящите цени.

Последният кръг от изказвания, които видяхте, са като кофа студена вода. Това е инспекция за действителността “, сподели Кристофър Смарт, отбелязвайки, че вложителите неведнъж са пренебрегвали ястребовите послания на Фед през последните месеци.

Инфлацията се увеличи до 40-годишни върхове тази година, стимулирайки Фед да усили лихвите от съвсем нула през март до към 4% през днешния ден в опит да ограничи растящите цени. Въпреки че по-високите лихвени проценти могат да смекчат инфлацията - като обезсърчат харченето, вземането на заеми и наемането - те нормално натежават върху растежа и могат да потопят стопанските системи в криза.

Битката за намаление на инфлацията още веднъж ще бъде сложна. Насочваме се към доста по-бавна стопанска система през идната година “, добави Смарт.

„ Нашето най-оптимистично съмнение е, че ще бъдем в интервал на стагфлация за няколко месеца през може би по-голямата част от идната година “, сподели още той, имайки поради токсичната композиция от стагниращ стопански напредък и настойчиво висока инфлация.

Топ стратегът, който преди този момент е работил в Министерството на финансите на Съединени американски щати и в Националния стопански съвет, предвижда, че годишната инфлация ще се охлади от близо 8% през октомври до към 3.5% до края на 2023 година, което е над задачата на Фед от 2%.

Кристофър Смарт също по този начин допусна, че лихвите може да доближат връх от към 5% през първата половина на идната година и Фед може да стартира да разхлабва паричната си политика през зимата на 2023 година, или при започване на 2024 година

„ Това ще способства доста за облекчение на най-лошите страхове инфлацията да се върне там, където бяхме през 70-те години. И въпреки всичко, по-слабите корпоративни облаги през идната година евентуално ще останат срещуположен вятър за фондовия пазар “, заключи той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинФедерален запас лихвен % Съединени американски щати стагфлация ПоследниНай-четениБюджет и финанси 112 Фед попари очакванията за скорошно понижаване на лихвите Компании 52 Shell купува най-големия европейски производител на RNG Туризъм 180 Банско пуска кабинковия въжен превоз за осми декември Бюджет и финанси 816 Русия се хвали със постоянна финансова система макар глобите Компании 8180 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6198 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Компании 5274 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Индустрии 4841 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Всички новини10:51 Компании 112 Shell купува най-големия европейски производител на RNGОще от Бюджет и финансиВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР