Представителите на австрийския бизнес в България са малко по-оптимистично настроени

...
Представителите на австрийския бизнес в България са малко по-оптимистично настроени
Коментари Харесай

Квалифицираните кадри и корупцията остават най-големите проблеми за австрийския бизнес у нас

Представителите на австрийския бизнес в България са малко по-оптимистично настроени за оборотите си през 2022 година, остават внимателни в капиталовите си планове през годината и все по този начин за тях най-големите проблеми са дефицитът на квалифицирани фрагменти и корупцията в страната. Това сочи годишното изследване след 68 австрийски компании, работещи на българския пазар, показано в четвъртък от австрийското комерсиално посланичество Advantage Austria.

Според него 70% от австрийските компании в България правят оценка професионалните качества на работната ръка като най-голямото предизвикателство на пазара у нас, което даже леко изпреварва терзанията им поради корупцията. Повече старания в битката с корупцията и престъпността чакат 66% от интервюираните, което удостоверява резултатите от минали години. За 60% от запитаните изключително значимо е в страната да се организира предвидима икономическа политика.

По отношение на своите обороти над 50% от австрийските компании чакат нарастване, а делът на тези, които плануват понижение, спада от 17% през 2021 година на 15% за актуалната година. Според изследването 30% от интервюираните компании чакат да наемат нови чиновници, а делът на песимистите в този раздел понижава от 10 на 7%. По-предпазливи са австрийските компании в своите капиталови проекти, като 25% чакат усъвършенстване през идните месеци.

" Въпреки предизвикателните за бизнеса условия, свързани с пандемията и с растежа на цените на енергоносителите, представителите на австрийския бизнес в България въпреки всичко резервират оптимизъм във връзка с развиването на цялостния бизнес климат в страната ", уточни Филип Купфер, търговски консултант в Посолството на Австрия, при представянето на данните. " Налице е известна нерешителност във връзка с капиталовите им проекти, само че въпреки това фирмите търсят да наемат нови чиновници ", добави той.

" Въпреки несигурността пред цялостното икономическото развиване, обвързвана с продължаващото разпространяване на ковид и ограниченията за неговото ограничение, в макроикономическите прогнози господства консенсус, че през 2022 година българската стопанска система ще успее да надмине предкризисните нива ", означи Ясен Георгиев, изп. шеф на Института за икономическа политика.

С равнище на вложенията от 4.6 милиарда евро (според данни на Българската национална банка) Австрия е вторият максимален задграничен вложител в България. Сред австрийските компании са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group - Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm и Baumit. Австрийските компании са освен измежду най-големите, само че и измежду най-стабилните работодатели в страната, показаха от комерсиалното посланичество.

Австрия заема 13–то място при износа и 12-то място при вноса в стокообмена си с България. За 2020 година той е 2.3 милиарда евро, като от тях делът на търговията със артикули е 1.3 милиарда евро (от позиция на размера България е по-голям пазар на артикули за Австрия, в сравнение с да вземем за пример Сърбия и Гърция или страните от БРИКС - Бразилия и Южна Африка), а с услуги – 1 милиарда евро. От 2016 година България има позитивно комерсиално салдо с Австрия, което главно се дължи на динамичния български бранш " Услуги ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР