Представители на сирийската опозиция съобщиха, че въздушните удари в Северозападна

...
Представители на сирийската опозиция съобщиха, че въздушните удари в Северозападна
Коментари Харесай

Въздушните удари в Идлиб спряха след договорено примирие

Представители на сирийската съпротива оповестиха, че въздушните удари в Северозападна Сирия са спрели след влязлото в действие преустановяване на огъня в провинция Идлиб, целящо да потуши насилието след тримесечна държавна атака, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Организацията Сирийски център за наблюдаване на човешките права с централа във Англия съобщи, че през днешния ден в провинция Идлиб е настъпило " внимателно успокоение ", откакто над провинцията са спрели да летят самолетите на бойната авиация.

Ахмад Шейхо от опозиционната Сирийска гражданска отбрана, известна още като " белите каски ", съобщи, че от среднощ " в небето към този момент няма военни самолети ", само че добави, че артилерийските обстрели не престават. Сирийски държавни медии цитираха неназован боен, по думите на който от среднощ е влезнал в действие режим на прекъсване на огъня под изискване. Според известията бунтовниците ще би трябвало да се отдръпват на 20 км от демилитаризираните зони, контрактувани със съглашението за преустановяване на огъня от септември предходната година.

Според боен източник на организация САНА Сирия е приела прекратяването на огъня от тази нощ, при изискване че съглашението за деескалация, подписано през септември сред Русия и Турция, се приложи. Новината бе неотложно приветствана от Москва и от съветския специфичен делегат на договарянията за Сирия в Нур Султан Александър Лаврентиев.

От три месеца сирийските сили, подкрепяни от съветската бойна авиация, обстрелват непрестанно Идлиб, в която доминират джихадистите от придвижването " Хаят аш Шам ", някогашен сирийски клон на " Ал Кайда ". Миналата година през септември Анкара и Москва се споразумяха за основаване на демилитаризирана зона в Идлиб, която трябваше да послужи за буфер сред територии на бунтовниците и тези под контрола на режима. Това съглашение към този момент попречи да се избегне огромна интервенция на силите на режима, само че то се съблюдава отчасти, защото джихадистите отхвърлиха да се изтеглят от тази зона.

Близо 400 хиляди души бяха принудени да изоставен домовете си в Идлиб поради тримесечния обстрел в провинцията, в която са се приютили 3 милиона поданици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР