Представители на различни неправителствени организации единодушно заклеймиха промените в “Изборния

...
Представители на различни неправителствени организации единодушно заклеймиха промените в “Изборния
Коментари Харесай

Граждански организации подкрепиха ДБ и ПП срещу промените в Изборния кодекс

Представители на разнообразни неправителствени организации единомислещо жигосаха измененията в “Изборния кодекс ”, които лимитират цивилен права и залагат операции на вота, по време на проведената от “Продължаваме смяната “ и “Демократична България ” полемика в зала “Изток ” на Народното събрание. 

“Срещата е част от напъните ни да спрем изтърбушването на Изборния кодекс. Но разговорът не може да бъде реплика, по тази причина предложихме да се направи краткотрайна парламентарна комисия за цивилизована полемика. Ако не желаят такава, значи са решили да работят с ритник. Това е и залогът за бъдещо ръководство ”, сподели съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов. 

“Дойдохме досега да пазим правото на избор на българските жители от закона ”, сподели Велислав Величков от “Правосъдие за всеки ”, цитирайки думите на юриста Кристиян Таков. И добави, че 85 на 100 от предложенията за второ четене излизат отвън обсега на първо четене. С плана значително се лимитират правата на жителите в чужбина посредством увеличението от 40 на 100 на заявките за откриване на секция и заличаването на изборен регион “Чужбина ”. A машинното гласоподаване се обезсмисля. 

Сдружението предложи “Гражданска декларация за почтени и свободни избори ”, която поддържаха разнообразни неправителствени организации. В нея се споделя, че измененията в кодекса са искрено изменничество към демокрацията и заплашват нейните устои. Подписалите я приканват вносителите да ги отдръпват и да стартира необятна гражданска и експертна полемика. Настоява се, в случай че измененията въпреки всичко бъдат признати, президентът да наложи несъгласие, да бъдат  осведомени Европейската комисия и Организацията за сигурност и съдействие в Европа, а на идващите избори значително да бъде  засилена задачата от интернационалните наблюдаващи. 

Жулиета Мандаджиева от “Цифрова република ” подсети, че Законът за нормативните актове изисква предшестваща и следваща оценка на въздействието на законопроектите за промени в Изборния кодекс, каквито няма. И акцентира, че честите промени в Изборния кодекс нарушават правилото на предвидимост на законодателството, както и правилото на неприкритост. А тежките пороци в приемането на закона хвърлят сянка върху неговата конституционосъобразност.

Трябва да продължим и да надградим този модел на съдействието сред гражданските организации и партиите, сподели водачът на “Боец ” Георги Георгиев. Защото когато има гражданско-политически напън, мафията отстъпва. Според него обаче тактиката на Борисов е “две крачки напред, една обратно ” и най-после реализира своето – не би трябвало да се връзваме на това, сподели Георгиев. Той прикани депутатите от Политическа партия и Демократична България при възможното гласоподаване на измененията в ИК на второ четене да обезпечат пропуски на жители за Народното събрание и от балкона те да гледат в очите тези, които готвят изборните измами. Но е срещу да се търси поддръжка от президента Радев, тъй като, по думите му, той е част от статуквото и няма потребност да го вършим воин. Георгиев прикани всички цивилен организации и партии да се обединят към платформата на “Демократична България ” “Ти броиш ”, а машинният програмен продукт да е държавна благосъстоятелност и с отворен код. 

Адаела Мачунова от Българския хелзинкски комитет подсети, че последните два отчета на Европейска комисия за господство на закона означават забележителните промени сред първо и второ четене в законопроектите в България. 

Вера Стаевска от Сдружение за проучвателен практики показа, че е била  секретар на секционна изборна комисия в ромска община, и от стотици ромски гласове, подавани за Движение за права и свободи с хартиена бюлетина, при машинния избор са паднали на няколко десетки. 

Ружа Смилова от Центъра за демократични тактики допусна, че не е доста удачно Политическа партия и Демократична България да отиват към експертно разискване на промени в Изборния кодекс, първо тъй като няма потребност от такива, второ, тъй като за това е належащо доста време и спокойна работа. А този парламент наподобява ще е къс и има да свърши по-важна работа. 

“Да, би трябвало да се ангажираме с значимите въпроси, само че никой не ни пита. Да, не е наша тематика, само че отварянето на кодекса е техен приоритет ”, отговори  съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пък позволи, че Народното събрание няма да е къс. “Има болшинство, а където има болшинство, има и претекст ”, пошегува се той. Според него среднощното приемане на поправките и то с разнообразни радикални оферти е било образуване на омерта, тъй като е можело най-малко някои текстове да отпаднат.

Д-р Смилова се съгласи с тези причини, само че акцентира значимостта на посланията – “гражданите би трябвало да видят за какво вършиме това, което вършиме ”. 

“Опитваме се да използваме всички институционални принадлежности ”, отговори Калина Константинова от Политическа партия. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР