Представители на профилирани гимназии и средни училища, обучаващи в професионално

...
Представители на профилирани гимназии и средни училища, обучаващи в професионално
Коментари Харесай

Стикер Национално меню ще привлича туристите към уникалността в българския вкус

Представители на профилирани гимназии и междинни учебни заведения, учащи в професионално направление „ Туризъм “, от цялата страна, взеха присъединяване в работната среща по осъществяване на план „ Професионална селекция от обичайни български ястия и виновност, обединени в „ Национално меню “. Тя се организира в Университета по хранителни технологии през днешния ден. В събитието се включиха още специалисти от браншовите организации–Националнен ръб по туризъм, Българска асоциация на заведенията, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Съвет по туризъм Пловдив, Кулинарна лаборатория-Пловдив, Българска асоциация на професионалните готвачи, представителите на Регионалните ръководства само че обучение към МОН, бизнеспартньори и преподаватели от УХТ. Официални посетители бяха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Венелина Червенкова, шеф отдел „ Стратегическо обмисляне и продуктова политика в туризма “.
Проектът „ Национално меню “ е взаимна самодейност на Министерството на туризма и УХТ и сплотява напъните за преобразяване на обичайна българска храна в различим бранд на туристическия артикул.
Идеята породи спорадично при визитата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с екип в УХТ през август, сподели ректорът проф. доктор Пламен Моллов. Целта е да сплоти напъните на научните среди и бизнеса, които оперират с тази материя, и да се признае от най-широк кръг от хора. Той пожела триумф на участниците в срещата, първа стъпка в построяването на атрактивен народен туристически артикул, който ще взе участие дружно с останалите забележителности на страната в рекламата й по света.
Според зам.-министър Георгиева България има неповторим капацитет за развиване на винено-културния туризъм. Туристите в световен мащаб декларират в изследване, че храната и напитките са фактор при избора на дестинация. По-младите туристи, от поколението Z, са още по-мотивирани от възрастните да посетят избрана дестинация поради локалната кухня. „ С националното меню ще покажем пресечната точка сред предишното посредством достоверните български кулинарни предписания и сегашното – посредством модерните технологии за произвеждане. Проектът сплотява напъните на научната общественост в лицето на УХТ, на бъдещите майстори шеф-готвачи в лицето на възпитаниците на професионалните гимназии по туризъм и на браншовите организации с поддръжката на Министерството на туризма “, уточни Георгиева. Тя изрази убеденост, че стикерът „ Национално меню “, който следва да бъде направен, ще издигне престижа на заведението, което ще го носи.
Доц. Кремена Никовска, функционален декан по Студентска и обществена активност на УХТ и координатор по плана, означи, че храната е измежду значимите културни детайли, а основаването на кулинарна карта, като част от туристическата инфраструктура на България, ще способства за повишение конкурентоспособността на българския туристически артикул.
По време на срещата гл. помощник Станко Станков, учител към катедра „ Хранене и туризъм “ в университета, съобщи, че обичайният български усет е цялост от културно-историческото развиване на регионите. Затова в образувания от УХТ екип присъединяване вземат специалисти от разнообразни сфери на храненето и туризма за осъществяване на обширен разбор и оценка на присъщите за обособените обитаеми места типични храни и виновност. Районирането в плана е съобразено с националното туристическо систематизиране за по-адекватното ориентиране на туристите към уникалността на българския усет.
Участниците в срещата се сплотиха към концепцията, че кулинарната просвета има голям капацитет да трансформира храненето от рутинна услуга в туристическа атракция с висока добавена стойност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР