Представители на пътностроителните фирми протестират в цялата страна с искане

...
Представители на пътностроителните фирми протестират в цялата страна с искане
Коментари Харесай

Пътни строители блокираха движението в София и на редица места в страната


Представители на пътностроителните компании стачкуват в цялата страна с искане да им бъдат изплатени дължимите суми за осъществената активност. Те обявиха, че от една година стоят без възлагане и без средства. Пътният бранш упорства страната да им изплати средствата за осъществена, само че незаплатена към момента активност.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че част от парите може да им бъдат отпуснати до дни.

В София митингът стартира в 9 ч. пред Народното събрание, продължи към Министерството на финансите, а по-късно шествието се събра пред Министерския съвет.

Малко преди обед пред постройката на Народното събрание с надути клаксони стопираха тежкотоварни камиони макар предварителната поръчка, че техника няма да се употребява на този митинг. Около 12 часа там звучеше музика, а придвижването по бул. "Цар Освободител " бе спряно.

Малко след 12 часа камионите, които бяха паркирани пред постройката на Народното събрание, освободиха площада.

Над 86 пътностроителни и пътноподдържащи компании вземат участие в митинга в столицата. Те се събраха пред постройката на Народното събрание в 9 ч. След това под звуците на барабан, сирени, свирки, шестваха до постройките на Министерството на финансите и на Министерския съвет.

Инж. Георги Златев от Българска браншова камара "Пътища " съобщи, че нито зимното поддържане, нито отговорностите отпреди година са разплатени. Освен 20% инфлация, строителните материали също са с по-високи цени.

В тази несигурна конюнктура страната не извършва своите контракти и задължения и не пази живота и здравето на своите жители, сподели Георги Златев.

 Снимка БГНЕС

Представители на компаниите обявиха:

"Няма пари, няма заплащане ", "От една година чакаме парите, все ни обещават… единствено инспекции, инспекции, ревизираха всичко и пак… ", "Има направени пътища, а не е платено ", "Не получаваме заплати, по тази причина сме тук. А имам фамилии, имаме сметки, изнемогваме ", "Нашата компания е 300 индивида, 150 индивида сме съкратили ", "За жал ще се изгубят експертите и най-после няма да имат хора за работа, до такава степен сме стигнали.

Две блокади в Русенска област

 Снимка: Ася Пенчева

Служители на "Автомагистрали-Черно море " блокираха придвижването в две точки на Русенска област - граничният пункт Дунав мост и по пътя към София, в региона на село Ива ново. Към тях се причисли и водачът на КНСБ Пламен Димитров, който сподели:

"Не разбираме и не желаеме да разбираме всевъзможни политически игри, който някой играе, дали за шеф на Българска народна банка, дали за някаква друга идея, по която има разминаване и развиване в ръководещата коалиция, ние си желаеме парите. Тези 28 милиона час по скоро би трябвало да бъдат платени, тъй като към този момент сме във компанията в процедура на масата качени ".

Блокада на Ришкия проход

 Снимка: Радио Шумен

Блокиран бе Ришкия проход, където близо 100 чиновници на сдружението "Автомагистрали-Черно море " - Шумен излязоха на пътя с гледище да получат направените от тях 28 млн. лв. за към този момент направени поправки по автомагистрала „ Тракия “.

Блокадата е на транспортна права, която е една от главните връзки сред северната и южната част на България. Пътните строители стопират леките и тежкотоварните коли на разклона за село Риш.

Превозните средства ще бъдат пропуснати към 13.30 часа.

Блокиран бе и пътят Айтос - Провадия

Близо 50 служащи от компания "Автомагистрали-Черно море " разпънаха българско знаме дълго 50 метра и към 12 часа от половин час блокираха пътя Айтос - Провадия на разклона, свързващ Айтоския и Ришкия проход.

Протестиращите упорстват страната да изплати на компанията дължимите 28 млн. лв. за ремонта на правата Чирпан - Стара Загора от Автомагистрала "Тракия ".

Атанас Пехливанов, представител на КНСБ съобщи, че хората не имат вяра на обещанията на премиера Кирил Петков, че половината от сумата ще бъде изплатена.

"Вече сме тотално обезверени. Хората са на ръба на отчаянието. Масово хората са със заеми… Дружеството има контракт с КНСБ, в който заплатите са предпочитани, получат ли се някакви пари, незабавно се изплащат заплати. В момента имаме да получаваме заплати за февруари и март. "

Протест и на пътен възел сред Ловеч и Троян

 Снимка: Пламен Христов

Десетки служащи с камиони и друга техника на пътностроителни компании излязоха на митинг и на пътен възел „ Абланица “ сред Ловеч и Троян.

Някои от компаниите имат да получават от страната сред 30 и 60 милиона лв. за осъществени поправки и зимно разчистване и поддържане на пътища.

"Искаме си парите, да си ни дават заплатите ", сподели стачкуващ и добави, че компанията в която работи има да получава над 30 млн. лева

"Великденски чакахме в този момент да получим със заплатите, обаче и заплати няма да има ", сподели различен протестиращ.

"Последният превод – онази година април месец, нито за зимното са плащали ", сподели трети стачкуващ./ БНР

 Снимка: Пламен Христов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР