Представители на независимия арт сектор у нас отправиха днес отворено

...
Представители на независимия арт сектор у нас отправиха днес отворено
Коментари Харесай

Независимите творци: Европарите за спасяване на културата не стигат до нас - slava.bg

Представители на самостоятелния арт бранш у нас насочиха през днешния ден отворено писмо към вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов по отношение на неналичието на поддръжка за българската самостоятелна културна сцена.

Режисьорът Веселин Димов от свободните създатели посочи за „ Монитор “, че това се случва след ползотворна среща с министъра на културата Боил Банов, траяла час и половина през днешния ден.

„ Обръщаме се към вас с гледище за незабавни ограничения в поддръжка на самостоятелната културна сцена, за което към този момент няколко пъти приканиха Европейската комисия и Европейският парламент. България получи 812 млн. евро за справяне с рецесията за 5 предпочитани области, измежду които и просвета. До този миг българските институции не взимат под внимание тези призиви”ы споделя се в писмото.

Още на 26 март Европейският парламент утвърди на изключителна пленарна сесия незабавни оферти като част от взаимния отговор на Европейски Съюз против пандемията от COVID-19 и пренасочване на 37 милиарда евро от наличните фондове на Европейски Съюз за жители, райони и страни, наранени най-силно от пандемията от ковид.

Сабине Ферхайен - ръководител на комисията на Екологичен потенциал по просвета и обучение, съобщи във връзка капиталовата самодейност: „ Предприятията и хората от културния и креативния бранш, чийто занаят е под екзистенциална опасност, наложително би трябвало да получат достъп до тази финансова поддръжка. Моето обръщение до страните членки е ясно: тези пари би трябвало неотложно да стигнат до културния бранш “, напомнят в откритото си писмо създателите.

Миналата седмица еврокомисар Мария Габриел още веднъж обърна внимание към извънредно сложната обстановка на културната сцена поради рецесията, подбудена от ковид, и че тя се нуждае от незабавна поддръжка. “Тя още веднъж акцентира, че капиталовата самодейност дава опция на страните да пренасочат средства за планове там, където разпознават нужда, при оптималната еластичност, без потребност от национално съфинансиране. Тя категорично загатва, че тяхното очакване е за поддръжка на дейности в региона на културния сектор”, акцентира се в писмото.

Отново предходната седмица, Европейският парламент популяризира видео-послание #еuropeansagainstcovid19, напомняйки за смисъла на културата за обществото и неговото възобновяване от рецесията. В него за следващ път Екологичен потенциал прикани страните членки да поддържат една от най-ощетените 5 предпочитани области – културата

“Въпреки апелите на Екологичен потенциал, на ръководителя на Комисията по обучение и просвета в Екологичен потенциал, на комисаря по просвета, на самостоятелния културен бранш в България за компенсиране на големите нанесени вреди в бранша, до този миг българските институции пренебрегват тези апели.

Затова настояваме за неотложно деяние да защитим самостоятелната просвета в България, да спасим от разрушение този от години недофинансиран бранш и да позволим на самостоятелните културни организации и актьори да продължат да работят за позиционирането на България на европейската културна карта и достъпа на българската аудитория до качествено международно и българско културно съдържание”, приключва откритото писмо на самостоятелните, подписано от представители на 11 културни организации от извъндържавния бранш у нас.

Решаващата среща сред двете страни - министъра на културата Боил Банов и представителите на самостоятелния бранш, е планувана за четвъртък.

Източник: Монитор
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР