Представители на Хаити се срещат в Доминиканската република, за да предотвратят затварянето на границите заради спора за канала

...
Правителството на Хаити казва, че се е срещнало с представители
Коментари Харесай

Правителството на Хаити казва, че се е срещнало с представители на Доминиканската република в Доминиканската република, за да обсъдят заплаха от тази страна президентът да затвори всички граници в отговор на спора около изграждането на предполагаем канал

От Асошиейтед прес, 13 септември 2023 г., 18:41 ч. Министерството на външните работи на Хаити не предостави много подробности, освен да каже, че и двете страни се опитват да намерят „справедливо и окончателно“ решение на споровете относно използването на река Масакър, която минава по границата, която двете страни споделят на остров Испаньола.

Доминикански служители не са коментирали очевидната среща.

Тлеещото напрежение между Хаити и Доминиканската република се задълбочи в понеделник, когато доминиканският президент Луис Абинадер обяви, че е спрял издаването на визи на хаитяни и заплаши да спре сухопътния, въздушния и морския трафик, ако конфликтът около канала не бъде разрешен преди четвъртък.

Разкопките на предполагаем канал на хаитянска земя започнаха наскоро , но не беше ясно кой, ако изобщо има такъв, е разрешил копаенето. Това вече накара Абинадер да затвори границата миналата седмица близо до северния град Даджабон, икономически спасителен пояс за хаитяните, които купуват и продават стоки там няколко пъти седмично.

Доминиканец служители твърдят, че каналът ще отклони водата от река Масакър и ще навреди на фермерите и околната среда. Реката е кръстена на кървава битка между френски и испански колонизатори през 18 век.

Доминиканската република за последен път напълно затвори границата си с Хаити след убийството през юли 2021 г. Президентът на Хаити Жовенел Моис. Оттогава понякога затваряше части от границата от съображения за сигурност.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР